Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel mij nog niet 100% op mijn gemak”

-

“Fase nul zit er wel aan te komen, maar deze week zaten wij er alleszins nog niet in”, zegt Christophe Laurent, spoedarts in Heilig Hartzieken­huis Mol. Hij blijft dan ook op zijn hoede, want binnen enkele weken zou er wel eens een ‘terugslag’ kunnen volgen.

“Dat die er komt, is al genoeg aangekondi­gd. Het lastige is alleen dat we niet kunnen voorspelle­n wanneer. Waarmee ik niet wil zeggen dat je niet mag genieten, maar ik wil tegelijk toch duidelijk maken: blijf toch maar voorzichti­g.”

“Ikzelf ben ook enorm blij en opgelucht met mijn vrouw weer eens op restaurant te kunnen gaan. Al zullen we nog altijd grote menigtes vermijden, misschien ook omdat we beiden in de zorg werken. Wij gaan deze zomer ook op vakantie, ergens in een ‘afgelegen’ huisje in Frankrijk dat we in februari al hadden geboekt, maar behalve om boodschapp­en te gaan doen of om ergens op een rustig terrasje te genieten, zul je ons daar niet veel zien.”

“Want het ziet er nu allemaal wel goed uit, maar ik voel mij nog altijd niet voor 100% op mijn gemak. Zoals ik al eerder zei is dat ‘beestje’ voor geen haar te vertrouwen. Daarom kijk ik toch ook met enig wantrouwen tegen die versoepeli­ngen aan. Wat gaat de impact zijn van zo’n festival met duizenden mensen? Het is net die groep mensen die we in normale tijden minder zouden zien, die wij nu meer over de vloer krijgen. Om de simpele reden dat zij nog niet of niet volledig gevaccinee­rd zijn.” “De oudere mensen zijn sowieso voorzichti­ger geworden, hoewel zij al wél volledig gevaccinee­rd zijn. Maar de jongere generatie, die zich nu ‘bevrijd’ voelt, wat ook ten volle te begrijpen valt, is dat nog niet.”

Sociale impact

In zijn omgeving ondervindt Christophe toch ook dat de coronapand­emie niet alleen een impact had op de werkdruk, maar vooral ook op persoonlij­k en sociaal vlak. “Bij ons valt het nog mee omdat we allebei in de zorg werken, maar als je een partner hebt die er niet in zit, is het toch niet zo evident. Die impact is niet te onderschat­ten.” “Intussen draaien we op onze afdeling weer min of meer ‘normaal’. Al zien we nu wel meer mensen, vooral ook kinderen, met bijvoorbee­ld een longontste­king of andere infecties die anders later op het jaar opduiken. Alsof die andere kiemen, zoals RSV, door de hoofdrol van Covid-19 eerder nog niet genoeg aan bod kwamen en de jongste weken hun schade wilden inhalen.”

 ?? FOTO RR ?? Op de afdeling van Christophe Laurent draait alles weer min of meer ‘normaal’.
FOTO RR Op de afdeling van Christophe Laurent draait alles weer min of meer ‘normaal’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium