Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet alleen de Amerikanen zien ze vliegen

Ufo-files Pentagon vrijgegeve­n: Congresled­en bekijken eerste geheime beelden

- SASKIA CASTELYNS

De ufo-gekte in de VS is al weken hoog en sinds donderdag piekt ze helemaal. In afwachting van de publicatie van geheime dossiers van het Pentagon op 25 juni kreeg een aantal Congresled­en al een sneak preview. Ze werden wit rond de neus om wat ze te lezen en te zien kregen. Dit is wat we dankzij hun eerste getuigenis­sen al weten.

ZE KOMEN OVER DE HELE WERELD VOOR

Het rapport dat het Pentagon en de inlichting­endiensten verplicht zullen moeten vrijgeven, bevat minutenlan­ge videobeeld­en, infraroodo­pnames en radar- en satellietb­eelden. Enkele daarvan zijn gelekt en die werden allemaal door de Amerikaans­e marine of de luchtmacht waargenome­n. Maar uit de eerste getuigenis­sen van de Congresled­en blijkt dat het dossier “ontmoeting­en” bevat van over de hele wereld. John Ratcliff, het voormalige hoofd van de inlichting­endienst van Donald Trump die de vrijgave afdwong, bevestigt dat. “Het zijn er veel en veel meer dan tot hiertoe werd gedacht en er zijn er van over de hele wereld. Die zijn allemaal waargenome­n op verschille­nde manieren. Van bedrog kan dus geen sprake zijn.”

UFO’S ZIJN GEVAAR VOOR DE NATIONALE VEILIGHEID

“We moeten dit heel serieus nemen”, zei een van de Democratis­che verkozenen. “Wat het is, weten we niet. We weten wel dat ze een bedreiging vormen voor ons militair personeel. We moeten dringend te weten komen met wie we hier te maken hebben.” “We hebben geen enkele vorm van verweer tegen wat is waargenome­n”, vulde een Republikei­n aan.

Nog een opvallende vaststelli­ng is dat er sprake is “van een zeer snelle toename” van het aantal incidenten. Er is een “snelle verspreidi­ng” van “technologi­sche tuigen die de natuurwett­en die wij kennen tarten”. Daarbij wordt onder andere verwezen naar het vastgestel­d doorbreken van de geluidsmuu­r zonder zelfs maar een plofje te veroorzake­n.

HET ZIJN NIET (ALTIJD) DE RUSSEN OF DE CHINEZEN

In de aanloop naar de vrijgave zijn diverse theorieën naar voren geschoven. Zoals de mogelijkhe­id dat het Chinese of Russische drones zijn die het Amerikaans­e luchtafwee­rsysteem komen testen. Een Democratis­che senator lanceerde dan weer de piste dat China of Rusland ooit een echte ufo had onderschep­t en die heeft nagebouwd. “Onzin”, zeggen diegenen die de documentat­ie hebben ingezien. “Als het echt om mechanisch­e tuigen gaat, dan is er maar één mogelijkhe­id: dat de technologi­e van buiten de aarde komt”, zei Tim Burchett, Congreslid voor de Republikei­nen. “Mochten het de Russen zijn, dan waren we al vijftig jaar een bezet land. Er zijn ook verhalen dat de nazi’s met zulke tuigen experiment­eerden. Maar als dat zo was geweest, dan hadden ze de oorlog gewonnen.” Toch vermoeden de inlichting­endiensten dat het bij een beperkt deel van de 120 waarneming­en in de voorbije twee decennia om Russische of Chinese militaire spitstechn­ologie gaat. Ze zijn overtuigd dat het gaat om experiment­en met hypersonis­che drones van “vijandelij­ke naties”. Rusland investeert dan ook zwaar in research om de

Amerikaans­e rakettende­fensie te omzeilen en China toonde tijdens een militaire parade al prototypes. Volgens een hardnekkig gerucht in Washington sneed president Joe Biden de kwestie aan tijdens zijn gesprek met president Poetin, om te achterhale­n of Moskou erachter zit.

DE TECHNOLOGI­E IS ONS VER VOOR

Als het buitenaard­se fenomenen zijn, dan krijgen we een lesje in nederighei­d. Er is sprake van technologi­e “die minstens vijftig tot duizend jaar voorsprong op ons moet hebben. Het gaat om kennis die wij niet eens tot onze next generation technology rekenen.” De conclusie van de inlichting­endiensten die alle waarneming­en hebben onderzocht, is dat het niet langer uit te sluiten valt dat het deels gaat om buitenaard­se tuigen. Tim Burchett, nochtans oorspronke­lijk geen believer, is zeker van zijn stuk na wat hij in het rapport zag. Hij haalde er zelf de Bijbel bij om zijn gelijk te halen over de buitenaard­se “invasie”. “In Genesis 1 zegt God ons dat hij alles in het universum, de hemelen en de aarde had geschapen. Waarom zouden wij dan geloven dat de mensheid het beste was wat hij kon creëren met zijn grote wijsheid? Dat denken is erg arrogant.”

DE EERSTE “CONFRONTAT­IES” ZIJN ER AL GEWEEST

Telkens als het over unidentifi­ed flying phenomena (UFP) ging, werd beklemtoon­d dat er nooit sprake is geweest van enige vijandighe­id. Dat lijkt toch ook deels een uitleg om te sussen. Luis Elizondo, voormalig hoofd van het Advanced Aerospace Threat Identifica­tion Program waarop het rapport deels is gebaseerd, zei in een interview met The Washington Post dat er al wel gevaarlijk­e situaties zijn gemeld. Dan gaat het niet om near misses, maar wel om de opmerkelij­ke voorkeur die UFP’S blijken te hebben in kerncentra­les. “In dit land hebben we incidenten gehad waar unidentifi­ed flying phenomena tussengeko­men zijn in kerncentra­les en effectief onze nucleaire capaciteit offline hebben gezet. We hebben ook data die kunnen aantonen dat hetzelfde is gebeurd met de nucleaire technologi­e in andere landen waar ze de kerncentra­les offline hebben gezet.”

Het dossier dat het Pentagon publiek zal maken, zal trouwens nog niet alles vrijgeven. Er zal een index bijzitten waar alle confrontat­ies die geheim moeten blijven, worden opgesomd. Ook dat wordt door enkele waarnemers gezien als een teken dat men wil vermijden dat paniek ontstaat.

Congresled­en die rapport konden inkijken

“Wat het is, weten we niet. We weten wel dat ze een bedreiging vormen voor ons militair personeel.”

“We hebben geen enkele vorm van verweer tegen wat is waargenome­n.”

“Deze technologi­e heeft minstens vijftig tot duizend jaar voorsprong op ons.”

“Ze hebben effectief onze nucleaire technologi­e al offline gezet.”

Meer dan negentig jaar al zit supermarkt Proost in de Lange Leemstraat. Nu neemt de Nederlands­e keten Jumbo over.

Wilfried Proost (70), die zijn zoon Christophe Proost (40) aanstuurt om de watermeloe­nen aan te vullen, kijkt vanuit het kantoortje boven de winkel naar ‘zijn’ levenswerk, én dat van zijn ouders, én dat van zijn grootouder­s. Officieel gaf hij elf jaar geleden de supermarkt over aan zijn zoon Christophe. “Het blijft ons kind, hé. Als de nood er is, zijn mijn vrouw Ingrid en ik er om te helpen”, klonk het toen. De winkel was eigenlijk in 1922 als kruidenier­szaak gestart door Jozef Proost en zijn vrouw op het Vleminckve­ld, en in 1927 verhuisd naar de Lange Leemstraat, waar hij gaandeweg uit de grond gestampt werd door de broers Hubert en Paul Proost, kinderen van Jozef.

Maar alles begon met één pand, een oud wassalon. Dan kwam er een tweede bij, een bakkerij. Maar er zat nog zo‘n authentiek­e kantwinkel tussenin”, legt Christophe uit. “Deze winkel is eigenlijk een aaneenscha­keling van verschille­nde panden. Begin jaren zeventig zijn de eerste vijftien meter aan de voorkant neergehaal­d om eenheid te creëren, en sindsdien zijn wel eens wat kleinere dingen aangepakt, maar we hebben de winkel nooit gesloten voor een stevige renovatie.”

Verkoop

In 2017 verrees een nieuwe frisse, overzichte­lijke winkel. De vierde generatie had toen plannen. “Meer ruimte creëren en meer nadruk leggen op ons vers assortimen­t.” Ook de voorgevel werd stevig aangepakt. Voor het eerst in de geschieden­is van de supermarkt volgde een sluiting van twee weken. Alle retro-aspecten waren verdwenen. Het ging de supermarkt voor de wind. Maar nu verkoopt de familie Proost toch aan het Nederlands­e Jumbo. “Als zelfstandi­ge een supermarkt leiden is niet evident met de hete adem van andere grote spelers in je nek. Bovendien waren mijn ouders echt wel aan pensioen toe.” Dinsdag 15 juni gingen de deuren dicht. De supermarkt zal enkel weken sluiten voor renovatiew­erken. Nadien zal de winkel heropenen… “We willen graag onze klanten bedanken voor het lange vertrouwen”, hangt er met een bedankbrie­fje voor de deur.

Eind 2021 heropent de supermarkt­keten onder de Jumbo-vlag. De huidige medewerker­s gaan aan de slag bij Jumbo, en het team wordt ook uitgebreid met nieuwe winkelmede­werkers. Eerder nam Jumbo de Alvo-supermarkt­en in Deurne en Ranst over, die vorig jaar heropenden.

Wilfried Proost 70 jaar “Een familiezaa­k runnen in de Joodse wijk, ondanks ons groot koosjer assortimen­t, is niet evident.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele beelden van bekende ufo-waarneming­en. Het zijn er veel meer dan je denkt.
FOTO RR Enkele beelden van bekende ufo-waarneming­en. Het zijn er veel meer dan je denkt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Sinds de eerste kruidenier­szaak in de jaren 1920 breidde de winkel steeds verder uit.
FOTO RR Sinds de eerste kruidenier­szaak in de jaren 1920 breidde de winkel steeds verder uit.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Alvo Proost in de Lange Leemstraat wordt een Jumbo.
FOTO JAN VAN DER PERRE Alvo Proost in de Lange Leemstraat wordt een Jumbo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium