Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AZ Rivierenla­nd klaar voor elk scenario

-

De beslissing van de burgemeest­ers om Tomorrowla­nd niet te laten doorgaan, werd vooral ook door de mensen van het plaatselij­k ziekenhuis gehoord. Alhoewel ze voor een (te?) grote werkdruk vreesden, zeggen ze toch klaar te zullen staan wanneer de beslissing toch zou worden omgedraaid.

Bij de bekendmaki­ng van de Boomse en Rumstse burgemeest­er dat ze geen toestemmin­g geven om het dansfestiv­al Tomorrowla­nd te laten doorgaan viel ook de reactie van de lokale politiedie­nsten te noteren. Zij hadden hun grootste twijfels, omdat zij de vele duizenden bezoekers zouden moeten controlere­n op de obligate negatieve Pcr-tests.

Maar ook in campus Rumst van de Reetse kliniek AZ Rivierenla­nd keken ze met bange ogen naar wat mogelijk komen zou. Toch willen ze zich duidelijk niet mengen in de discussie pro of contra. Zo liet woordvoerd­er Sophie Vermeulen

in een algemene reactie weten dat ze de beslissing over het al dan niet doorgaan van het festival overlaten aan de overheid en alle andere betrokken partijen. “Mocht het festival toch doorgaan dan zullen ons daar net zoals bij de voorgaande edities op voorbereid­en. Dat gaat van organisati­e tot bestaffing, zodat de festivalga­ngers alle zorgen krijgen die ze nodig hebben.”

Triagepunt

De bezorgdhei­d bij de mensen die instaan voor de coronatest­en in het triagepunt aan de kliniek is groter. Ook de verantwoor­delijke dokter Kris Bleys behoudt er zich voor om geen uitspraken te doen over de beslissing van de burgemeest­ers.

“Ik wil wel kwijt dat de mensen achter het festival duidelijk weten waar ze mee bezig zijn. Soms lijken ze zelfs beter georganise­erd dan onze regering. Ik had in elk geval al een gesprek met de organisato­ren die me beloofden er klaar voor te zijn.”

Geruststel­ling

Dat het festival enkel mag bijgewoond worden door mensen die tweemaal gevaccinee­rd zijn, een Green Card Certificaa­t (GCC) kunnen voorleggen of recent een negatieve test hebben ondergaan, zorgt bij hem voor wat rust.

“Het ziet ernaar uit dat alles in het werk wordt gesteld om het festival toch te laten doorgaan. Onze triagepunt­en in Reet en Bornem zullen dan twaalf uur per dag open zijn waardoor we tot zeshonderd controles per dag kunnen uitvoeren. Als dit ontoereike­nd is, is er nog de mogelijkhe­id om de controles door het UZA te laten uitvoeren. TML zou dan het vervoer van de te controlere­n personen op zich nemen.”

Onzekerhei­d

Dokter Bleys zegt dat drie componente­n bij TML voor een grote onzekerhei­d zorgen moesten ze toch groen licht krijgen. “Vooreerst zijn er de coronavari­anten. Verder weten we niet welke versoepeli­ngen de regering tegen eind augustus zal toestaan. En tenslotte, en niet minder belangrijk, is er de flow van de festivalbe­zoekers. Hoe zullen zij zich tijdens hun verblijf tussen de mensen mengen?” “Tomorrowla­nd deed er in het verleden alles aan om bezoekers op hun festival- en campingter­rein te houden. Maar het belette niet dat velen graag even naar buiten trokken voor wat sightseein­g en een bezoekje aan de lokale handelaars en horeca.” (jw)

 ?? FOTO JW ?? Kris Bleys.
FOTO JW Kris Bleys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium