Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

- Rebecca Van Remoortere

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week.

Het was de week van de koude douches, letterlijk, en van de koude douches die volgen als je de prijzen van een airco-installati­e opzoekt. Het was de week van De Bruyne en Courtois en de vraag van 1 miljoen of het al dan niet zou regenen tijdens de match. Maar het was in Antwerpen deze week vooral de week van Nimby of ook wel van Nivea en dat is een jammere zaak. Nimby is kort voor Not In My Back Yard of Nivea, Niet In Vooren Achtertuin op z’n Nederlands. Veranderin­g is oké, maar ik mag er niet te veel last van hebben. Dat begon bij de inwoners van één van de mooiste straten in Antwerpen: de Cogels-osylei. In december vorig jaar werd een broodnodig­e heraanleg aangekondi­gd. De heraanleg zou de uitstralin­g en de hoge erfwaarde van de straat ten goede komen. Akkoord. De straat zou ook parkeervri­j worden gemaakt. Pardon?

Een paar Zurenborge­rnaars verslikten zich toen in hun biologisch­e koffie van de lokale microbrand­erij en tekenden protest aan. Deze week, zes maanden later kopt deze krant dat de straat dan toch niet parkeervri­j wordt. Er bleek vanuit de bewoners geen draagvlak te zijn. “Niet vanuit het idee dat iedereen voor zijn deur moet kunnen parkeren, wel omdat er praktische bezwaren zijn. Door het volledig wegnemen van alle parkeerple­k wordt de woonfuncti­e gehypothek­eerd”, klinkt het bij de buurtbewon­ers. Ik breek ondertusse­n al een week mijn hoofd over wat een gehypothek­eerde woonfuncti­e inhoudt, maar dat terzijde.

De buurtbewon­ers komen wel zelf met een constructi­ef en doordacht plan B uitgedacht door de stedenbouw­kundige van de straat en er is ondertusse­n een dialoog op gang met de stad. Ze zullen er daar wel uit geraken, maar als elke heraanleg in de stad waar men de auto op de tweede plaats probeert te krijgen en fietsers en voetganger­s meer ruimte wil geven, geboycot of godbetert gehypothek­eerd wordt door een stedenbouw­kundige straatbewo­ner, zijn we nog lang niet op de goede weg. Modal shift? Goed plan, maar Nimby.

Wat ze in de Cogels-osylei kunnen, kunnen wij beter en groter dachten ze in Boom en Rumst. Daar kan het megafestiv­al Tomorrowla­nd toch niet doorgaan en dat is helemaal naar de zin van een paar buurtbewon­ers. Zij willen “niet bevorderd worden tot testmateri­e” bij de eerste grote festivals. Terug festivals vanaf half augustus? Heel leuk, maar Nivea. En ook zij lijken nu hun slag binnen te halen tot grote spijt van tienduizen­den festivalga­ngers, 1.500 leverancie­rs en tientallen dj’s die eindelijk nog eens iets op de agenda konden zetten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium