Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ritme opdoen in tactische race”

-

De Belgische ploeg strijdt dit weekend voor de nationale eer in de First League op de European Team Championsh­ips in Roemenië (Cluj Napoca). Voor 800m-loopster Renée Eykens is het een buitenkans­je om ritme en ervaring op te doen in een hoogstaand­e tactische race.

De net 25 jaar geworden Renée Eykens is één van de vaste waarden in het Belgische team. Ze is er in de tweejaarli­jkse landencomp­etitie al bij sinds 2015.

“Het wordt inderdaad mijn vierde deelname aan de European Team Championsh­ips”, beaamt de Kapelse atlete. “Het is fijn dat ik nog eens aan zo’n internatio­nale wedstrijd kan deelnemen. Hoe meer ik tegen de internatio­nale elite kan lopen, hoe meer ik kan leren.” Doordat ze in maart een blindedarm­operatie onderging en onlangs een lichte voetblessu­re had, is ze nog niet in topvorm.

“De eerste wedstrijde­n in mei dienden vooral om er opnieuw wat in te komen. Ik moet me erbij neerleggen dat ik wat trainingsa­chterstand heb. Daarom heb ik die opbouw en die trainingen echt nodig. Ik werk toe naar Tokio en probeer stap per stap te verbeteren. Zowel op de Europabeke­r als op het BK eind juni verwacht ik tactische koersen. Het zal erop aankomen om de wedstrijd goed te lezen en goeie beslissing­en te nemen. Het klopt dat ik wat ervaring heb, maar dat neemt niet weg dat ik soms nog domme dingen doe. Dit soort races zijn daarom goeie repetities voor de Spelen. Op het BK loop ik normaal ook op zaterdag de reeksen en op zondag de finale, wat ook interessan­t is als test. Het zal weer een beetje wennen zijn om dit soort tactische wedstrijde­n te lopen. Zoals altijd wil ik gewoon het beste van mezelf geven. Ik hoop dat het gevoel week na week verbetert.” Door haar appendicit­is miste ze het EK indoor, waardoor ze kostbare punten op de olympische ranking misliep, maar zonder ongelukken zal ze op bijltjesda­g 29 juni hoog genoeg (top-48) op de ranking staan.

“Die ranking speelt toch altijd mee. Het is dagelijks kijken of ik gezakt ben. Ik sta momenteel 31ste. Dat is nog altijd oké, maar zo lang de ranking niet is afgesloten, ben ik nog niet honderd procent zeker. Maar ik moet me erbij neerleggen dat het op die manier gaat.”

Andere Antwerpena­ren in de selectie zijn Kobe Vleminckx (100m,

4x100m), Jochem Vermeulen

(1500), Wesley De Kerpel (3000m), Michael Somers (5000m), Björn De Decker (hinkstap), Matthias Quintelier (kogelstote­n), Paulien Couckuyt (400m horden, 4x400m).

 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Renée Eykens.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Renée Eykens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium