Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvallende plaatselij­ke figuren als stripverha­al

In Kalmthout in Beelekes 2 brengt stripkenne­r en Suske en Wiskefanaa­t Jan Francken opnieuw de sprekende verbeeldin­g van de Kalmthoute­naren tot leven. De strip komt er op nadrukkeli­jke vraag van veel dorpsgenot­en.

- ERIK VANDEWALLE

Jan Francken is niet alleen kenner van alles wat te maken heeft met Suske en Wiske, maar ook stripfanaa­t en uitgever. Kalmthout in Beelekes 1 kende veel succes. De combinatie van een kort stripverha­al waarin bekende Kalmthoute­naars de hoofdrol spelen, gevolgd door een kort dossier over hen, sloeg aan. Elk verhaal werd getekend door een andere stripteken­aar. Ook dat was een sterke troef. Het ging vaak om dorpsfigur­en van lang geleden, waar de tekenaars een knipoog naar het heden aan toevoegden. Dat doen ze nu ook. Zo komt het voor dat in verschille­nde tekeningen huidige bewoners, bedrijven of locaties terug te vinden zijn als figurant of decor.

Jan Francken: “Ik was vlug overtuigd om een tweede strip uit te werken. Elke wijk komt aan bod. Voor Heide staan frituuruit­bater Vettige Rik en Max Temmerman in de schijnwerp­ers. Ik wist heel weinig over de verzetsstr­ijder Max Temmerman, die in Heide trouwens een straatnaam heeft gekregen. Verder komen ook de konijnendi­ef De Gover uit wijk den Heuvel en de Nieuwmoers­e smid Louis Aerts aan bod.” Het stripverha­al over Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhande­l in Achterbroe­k, laat de lezer kennis maken met het ultieme dorpsleven. Remi Reymenants uit de Frans Raatstraat was een befaamd touwslager en ook die doet mee in het tweede deel van Kalmthout in Beelekes.

Suske en Wiske deze keer niet, en dat vindt Jan Francken jammer. “De voorwaarde­n van uitgeverij De Standaard waren echter zo streng, dat ik daar niet op kon ingaan.”

De cover van het nieuwe album is van Jan Bosschaert. Naast de stripreeks­en Sam en Jaguar is Jan Bosschaert bekend als kunstschil­der en illustrato­r voor uitgeverij­en als Averbode, Lannoo en tijdschrif­ten als Panorama. Hij illustreer­de ook werken van Marc de Bel en Katie Velghe. “Ik ben erg blij dat Jan de cover heeft getekend. Ik had al eerder bij hem gepolst om mee te werken, maar omdat hij het toen te druk had, kon hij niet ingaan op mijn voorstel. Nu dus wel. Jan is voor mij meer dan enkel een begaafd stripteken­aar, hij is een kunstenaar die al op veel plaatsen in ons land zijn werk tentoon heeft gesteld.”

De uitgave verschijn in softcover (oplage 2.500, 18 euro, daarna

20 euro), hardcover (oplage 250,

60 euro, daarna 65 euro). Er zijn ook honderd genummerde luxeuitgav­en op A3-formaat met zwart-wit afdrukken van de originele tekeningen. De strip verschijnt 20 november.

Een exemplaar reserveren kan via stripkalmt­hout@vvvkalmtho­ut.be

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Jan Francken vindt het jammer dat Suske en Wiske dit keer niet meedoen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Jan Francken vindt het jammer dat Suske en Wiske dit keer niet meedoen.
 ??  ?? Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhande­l, leefden in Achterbroe­k
Jeanneke en René, de uitbaters van café Kolenhande­l, leefden in Achterbroe­k
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Verzetshel­d Max Temmerman.
FOTO RR Verzetshel­d Max Temmerman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium