Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijetijds­centrum al zeker miljoen duurder dan geraamd

-

De bouw van het nieuw vrijetijds­centrum van Zandhoven, waar de bibliothee­k komt, zal minstens 1,1 miljoen duurder worden dan geraamd. Er wordt gewacht met toewijzen in de hoop dat de oververhit­te prijzen op de bouwmateri­alenmarkt, die te wijten zijn aan de coronacris­is, weer afkoelen.

Toen het gemeentebe­stuur in februari 2020 het winnend ontwerp van Bob Mcmaster Architecte­n uit Gent in samenwerki­ng met krft uit Amsterdam voorstelde, sprak de gemeente van een investerin­g van 3,5 tot 4 miljoen euro. Het nieuw vrijetijds­centrum wordt het paradepaar­dje van deze legislatuu­r en zal onderdak bieden aan de bibliothee­k, het jeugdhuis, de Grabbelpas en een zaal voor de vereniging­en die nu gebruikmak­en van de parochieza­al.

Het gaat om een ambitieus project, met een paviljoeng­edeelte vooraan met opvallend zaagtandda­k met zonnepanel­en, boekentore­n en een leestuin in de huidige tuin van het vredegerec­ht. Het jeugdcentr­um komt in de kelder. De gemeente Zandhoven verleende zichzelf de omgevingsv­ergunning. De raming dit jaar was wel al gestegen tot 4,6 miljoen euro. Onlangs werd de openbare aanbestedi­ng gedaan. “Er waren vier inschrijve­rs”, deelde burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) donderdag aan de gemeentera­ad mee.” We zijn geschrokke­n. De inschrijvi­ngsbedrage­n liggen ruim een miljoen hoger dan de raming, dat is bijna 20%. De goedkoopst­e bouwfirma wil het nieuw vrijetijds­centrum voor 5,7 miljoen zetten en de duurste voor 6,3 miljoen. Dit is een officiële aanbestedi­ng. Met dit document moeten we wel degelijk verder. Maar de prijzen zijn heel hoog.”

Coronacris­is

Door de coronacris­is is de prijs van bouwmateri­alen over het algemeen met 25 à 30% gestegen. “We hopen dat we door te negotieren nog iets van de prijs kunnen afdoen. Maar we maken ons geen illusies en beseffen dat dat geen miljoen zal zijn.”

De gemeente heeft nu zes maanden de tijd om het project te gunnen en mikt op een opening eind 2023.

 ?? FOTO RR ?? Volgende zomer zullen we nog geen boekje kunnen lezen in de tuin van het nieuw vrijetijds­centrum annex bibliothee­k.
FOTO RR Volgende zomer zullen we nog geen boekje kunnen lezen in de tuin van het nieuw vrijetijds­centrum annex bibliothee­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium