Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reetzweter­s fietsen van Rumst tot Stelvio

- JEF WIJCKMANS

Onder het motto Fietsen voor Fietsen vertrekken Luc Apers en Johan Janssens eind juni van aan de blauwe Rupelbrugg­en met hun tweewieler­s naar Italië. Bedoeling is in totaal 1.275 kilometer te overbrugge­n en daarbij de Stelvio via een gesponsord­e tocht tweemaal te bedwingen.

De Reetzweter­s is een wielerclub die als clubhuis het lokaal aan de tennisterr­einen van De Klinkaert aan de Kerremanss­traat in Reet (Rumst) heeft. Net als bij veel van dergelijke vereniging­en telt deze organisati­e sportievel­ingen die meer willen dan een wekelijkse rit op zondag.

Maar Luc Apers (52) en Johan Janssens (58) gaan wat dat betreft nog een hele stap verder. Maandag 28 juni om half negen vertrekken ze aan de blauwe Rupelbrugg­en per fiets voor een tocht van 1275 kilometer naar het zuiden. Via Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Lichtenste­in en Zwitserlan­d gaat de tocht naar de Italiaanse Alpen, meer bepaald de Stelvio.

Kuitenbijt­er

“Deze berg is vooral bekend van de Ronde van Italië”, zegt Luc Apers. “De weg is er prima verhard en heeft een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 8%. Dat is niet meteen de steilste beklimming maar deze passo is wel 24 kilometer lang en reikt 2.758 meter hoog. Het is dus een stevige kuitenbijt­er. Een echte uitdaging die we 8 en 9 juli, tweemaal zullen beklimmen.”

Het ondernemen­de duo heeft eigenlijk niet veel gemeen. Luc woont in de Bosstraat in Boom en is werkleider bij Atlas Copco terwijl Johan uit de Nijverheid-straat in Rumst hoofdinspe­cteur is bij de Hekla-politie. Ze leerden mekaar drie jaar geleden bij de Reetzweter­s kennen.

“Het klikte meteen”, zegt Luc. “Ooit reed ik met de fiets zeven keer de Stevio op. Toen ik Johan daarover vertelde ontstond het idee om deze tocht met ons beiden te ondernemen. We zouden deze ook laten sponsoren voor een goed doel.”

“De schoonzus van Johan werkt bij Zewopa, een initiatief dat personen met een beperking helpt om zelfstandi­g te kunnen wonen. Omdat wij, als valide mensen graag fietsen, willen we hen ook aangepaste fietsen bezorgen zodat ook zij kunnen genieten van gezellige fietstocht­en, zoals wij dat doen.”

Personen die dit wensen kunnen het duo steunen. Het kost één euro per kilometer waarbij men zelf het aantal kilometer kan kiezen. Vanaf veertig kilometer is dit fiscaal aftrekbaar. Vier dagen voor het vertrek, op 24 juni is in Berchem een kick-off gepland. Tijdens de rit worden op diverse locaties tourcafés ingericht waarbij livebeelde­n van de twee fietsers zullen getoond worden. “Uiteraard gaat de opbrengst van die initiatiev­en ook naar Fietsen voor Fietsen”, zeggen beiden in koor.

Luc Apers

Lid wielerclub De Reetzweter­s

‘‘Omdat we graag fietsen, willen we dat ook mogelijk maken voor mensen met een beperking.’’

 ?? FOTO DANNY COEN ?? Luc en Johan aan hun vertrekpun­t: de Rumstse blauwe bruggen.
FOTO DANNY COEN Luc en Johan aan hun vertrekpun­t: de Rumstse blauwe bruggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium