Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee tijdperken

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Terwijl Frankrijk zich voorbereid­t op een nieuwe verstrengi­ng van de coronamaat­regelen herdenkt het land de gruwelijke aanslag die vijf jaar geleden in Nice werd gepleegd en waarbij 84 mensen om het leven kwamen. Zo komen op 14 juli twee tijdperken even samen: dat van de terreurdre­iging en dat van de strijd tegen corona.

Toen in 2001 de Twin Towers in New York waren ingestort, zeiden terrorisme-experts dat we nog jaren met deze terreur zouden moeten leven. Enkele jaren later werden treinen in Madrid opgeblazen, metrostell­en in Londen ... En in 2015 begon de ellende opnieuw met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Tegen de zomer van 2016 was de strijd tegen terrorisme een deel van ons leven geworden. We hadden de Bataclan meegemaakt, de gruwel van Zaventem en tal van kleinere aanslagen in heel Europa, er liepen militairen op straat, op de luchthaven moesten we door een lange reeks controles, overal werden we gescand ... De experts kregen gelijk: jarenlang leefden we met de terreurdre­iging. Langzaam is het probleem weggeëbd, hoewel andere experts nu weer beweren dat we er nog niet vanaf zijn.

Alleen is dat nu onze zorg niet. We leven al anderhalf jaar in het coronatijd­perk. Het virus heeft meer slachtoffe­rs gemaakt dan alle terreuraan­slagen samen en het heeft een veel grotere impact op ons leven, niet alleen in de publieke ruimte, ook thuis. Voor de tweede zomer op rij reizen we ook niet waarheen we willen en zijn controles ons deel. Controles die nu niet alleen onze bagage en onze papieren betreffen, maar ook onze gezondheid. Op ons coronapasp­oort staan gegevens die we zelfs in de ergste terreurdre­iging nooit met iemand hoefden te delen.

Het is onmogelijk om de impact van de terreurdre­iging op ons dagelijks leven te vergelijke­n met die van corona, maar het grootste verschil is toch wel dat we nu ook zelf iets kunnen doen om ons te beschermen tegen het virus. Tijdens de terreurdre­iging konden we niet anders dan erop vertrouwen dat de overheid de juiste maatregele­n nam om ons te beschermen. Zelf hadden we daar geen enkele grip op. Het enige wat we konden doen, was na elke aanslag op straat komen om samen te rouwen en te tonen dat de terroriste­n ons niet bang konden maken. Nu rekenen we ook op de overheid, maar we kunnen zelf meer: door de opgelegde regels te respectere­n, beschermen we niet alleen onszelf, maar ook anderen. We vormen nu geen gemeenscha­p in een machteloze rouw, maar door onze verantwoor­delijkheid op te nemen. Op het eerste gezicht lijkt het positief dat we ons lot meer in eigen handen hebben. Maar na anderhalf jaar corona weten we ook hoe moeilijk het is om die verantwoor­delijkheid te dragen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium