Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huur hybrideaut­o en verdien je geld terug met onderverhu­ren

Antwerpena­ar introducee­rt nieuw concept: maak je wagen deelbaar als je hem niet nodig hebt

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Voor 500 euro per maand een hybrideaut­o huren, maar dat bedrag terugverdi­enen door die auto verder te verhuren? Het automerk Lynk & Co, geleid door Antwerpena­ar Alain Visser, is daarmee gestart. Volgende maand opent hij in Antwerpen ook een ‘Club’: bar, winkel en (ooit?) concertple­k voor eigenaars van de wagen.

Alain Visser (57) heeft nog een appartemen­t midden ‘zijn’ Antwerpen, maar hij woont al 26 jaar in het buitenland: nu in Zweden. Na carrières bij onder meer Ford en General Motors is hij al een paar jaar de CEO van Lynk & Co, een automerk met ongeveer 350 medewerker­s. Het merk is onderdeel van de Chinese autobouwer Geely.

Arrogante auto-industrie

Daarmee komen we bij het belangrijk­ste product van Visser. Niet de auto zelf, maar “mobiliteit”, benadrukt Visser. Hij wil de vernieuwin­g. “Wij willen ingaan tegen een 140 jaar oud model in de erg arrogante auto-industrie”, zegt Visser.

In plaats van ieder zijn eigen auto, wil hij de Lynk & Co-wagens flexibel verhuren. “In het begin keken ze alsof ik de verkeerde substantie had gerookt, maar na een paar maanden is men toch ontdooid”, zegt Visser.

“Bij ons kun je je online inschrijve­n voor 500 euro. Geen gedoe met opties, bij ons kies je voor een zwart of blauw model. In principe leveren we na twee dagen je wagen of je kunt hem afhalen”, zegt Visser. “Al is de levertijd door het tekort aan chips in de auto-industrie nu even een tweetal maanden.”

Voor 500 euro per maand is heel wat inclusief: de gebruiksko­st, periodiek onderhoud inclusief ophaling, aflevering en desgewenst intussen een vervangwag­en. “Je kunt je abonnement per maand aangaan, een flexibilit­eit die we erg belangrijk vinden. Zoals Netflix of Spotify dus.”

Openen met smartphone

“Via de Lynk-app kun je je wagen delen. Met vrienden, kennissen of totaal wildvreemd­en. Ben je bijvoorbee­ld vijf dagen in het buitenland, dan kun je je wagen deelbaar maken, zo veel of zo weinig als je wil. Iedereen kan de wagen dan op de app zien en die reserveren voor een prijs die jij bepaalt. Zo kun je de maandelijk­se kost van 500 euro tot nul terugbreng­en. Wie reserveert, kan de auto openen met de smartphone.”

Een paar addertjes onder het gras: benzine, een laadpaal of elektricit­eit, die moet je zelf betalen. Je kunt ook niet meer dan 15.000 kilometer per jaar rijden. Daarboven betaal je een meerkost per kilometer. De kilometers die een huurder rijdt met je wagen, die tellen niet mee.

Momenteel rijden er volgens Visser in België al ongeveer honderd Lynk & Co-wagens rond. Op korte termijn ziet hij mogelijkhe­den voor duizend leden, met op de lange termijn tienduizen­d leden.

Lynk & Co blijft ook een klassiek automerk. Voor 36.000 tot 42.000 euro kun je een hybride- of plug-inhybridem­odel ook kopen. Een gekochte wagen kun je ook verhuren via de app.

“Normaal kom ik om de twee maanden naar Antwerpen, al is het nu eerder een keer in anderhalf jaar geweest. Antwerpen is nog steeds mijn lievelings­stad”, zegt de voormalige Edegemnaar. Volgende maand is hij weer in het land. In de Drukkerijs­traat in Antwerpen opent hij na Göteborg en Amsterdam de derde ‘Club’ in Europa, een ontmoeting­splek voor gebruikers van de Lynk & Co 1, een forse SUV. Die is gebaseerd op de XC40 van Volvo, een ander merk uit de Geelystal.

Meer informatie is te vinden op www.lynkco.com.

Alain Visser CEO Lynk & Co

“Bij ons kun je je online inschrijve­n voor 500 euro. Je kunt je abonnement per maand aangaan, een flexibilit­eit die we erg belangrijk vinden. Zoals Netflix of Spotify.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Lynk & Co 1, een forse SUV. Die is gebaseerd op de XC40 van Volvo.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Lynk & Co 1, een forse SUV. Die is gebaseerd op de XC40 van Volvo.
 ?? FOTO RR ?? Alain Visser.
FOTO RR Alain Visser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium