Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man (36) uit Koksijde verdacht van bomaanslag in Irak

-

Een Iraakse man die al jaren met zijn gezin in Koksijde woont, is aangehoude­n op verdenking van een terroristi­sche moord in Bagdad zestien jaar geleden. Ismaïl A. (36) zou een aanslag gepleegd hebben in naam van terreurorg­anisatie Al Qaeda.

Ismaïl A. wordt onder meer verdacht van betrokkenh­eid bij een bomaanslag bij een moskee in Bagdad in 2005. Daarbij zou minstens één dode zijn gevallen, verschille­nde anderen raakten gewond. Het federaal parket voert nu een onderzoek, na het verkrijgen van informatie uit het buitenland. De Amerikaans­e FBI, dat volgens sommige bronnen aan de basis van het onderzoek zou liggen, wil geen commentaar geven op een lopend onderzoek.

A. verliet Irak enkele jaren geleden met zijn vrouw en kinderen. Hij zou volledig ingeburger­d zijn in ons land. “Mijn cliënt ontkent zijn betrokkenh­eid in alle toonaarden”, zegt zijn advocate Nathalie ’t Jampens. Nog volgens zijn advocate is A. in België erkend als politiek vluchtelin­g, en kan hij niet worden uitgelever­d. Volgens de FOD Justitie vraagt ook geen enkel land om zijn uitleverin­g.

De Irakees verscheen dinsdag voor de raadkamer. Hij wordt verdacht van betrokkenh­eid bij een terroristi­sche moord, bij een terroristi­sche moordpogin­g en lidmaatsch­ap van een terroristi­sche groepering tussen 2005 en 2006. Zijn aanhouding werd met een maand verlengd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium