Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantwij­k wordt heraangele­gd tot woonerf

-

Het Antwerpse stadsbestu­ur wil van het hart van de Diamantwij­k in de buurt van het Centraal Station een woonerf maken. Het stevig beveiligde hart van de Antwerpse diamanthan­del zal worden heraangele­gd met aandacht voor vergroenin­g en waterhuish­ouding en het moet ook een pak gezelliger worden, zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

De Hovenierss­traat, Rijfstraat en Schupstraa­t vormen vandaag door de geldende veiligheid­smaatregel­en een weinig uitnodigen­de buurt, maar daar zal volgens de stad veranderin­g in komen. “We gaan met dit project naar een opwaarderi­ng van het economisch­e hart van de diamant, waarbij we een veilige ruimte creëren én een duurzaam en aangenaam handelscen­trum centraal staat”, zegt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld). “We gingen hiervoor in gesprek met de bewoners en de handelaars en in het bijzonder met AWDC (de koepelorga­nisatie van de diamantsec­tor, red.).”

Omdat er ondergrond­s weinig ruimte is voor wortels van bomen, kiest de stad voor verhoogde plantvakke­n en groensling­ers om toch tot maximale vergroenin­g te komen. Het voorontwer­p voorziet in een gescheiden riolerings­stelsel waarbij het regenwater dat op straat valt, wordt afgeleid naar de plantvakke­n, die trouwens ook de laad- en loszones in de buurt zullen afbakenen. Er zal ook zitgelegen­heid komen voor bewoners en passanten. De stad wil tot slot de Portugese synagoge voorzien van architectu­rale verlichtin­g en een soort van herdenking plaatsen voor de bomaanslag van 1981 waarbij drie doden vielen.

Het voorontwer­p van de heraanleg is nu klaar en zal worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Bewoners en handelaars zullen zich daar opnieuw over kunnen uitspreken. De realisatie van het hele plan zou er in 2022-2023 komen.

 ?? FOTO WAS ?? Ook de Schupstraa­t krijgt binnenkort een ander uitzicht.
FOTO WAS Ook de Schupstraa­t krijgt binnenkort een ander uitzicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium