Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn bomma was mijn inspiratie”

Student modeacadem­ie Luca (22) krijgt Flanders DC Award als veelbelove­nd talent

- SASKIA CASTELYNS

Flanders District of Creativity ondersteun­t, promoot en verbindt creatieve ondernemer­s uit Vlaanderen. De afgelopen weken waren ze te gast op de expo’s van de mode-academies van Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas. Zoals elk jaar gingen ze op zoek naar beloftevol­le masters met een uitzonderl­ijk creatief talent. De Antwerpse student Luca Holzinger kreeg de Flanders DC Award uitgereikt.

Luca Holzinger (22) is afkomstig uit Zwitserlan­d, Zürich, en gaf zijn collectie – die prachtig in beeld is gebracht met foto’s – de titel I just went for a swim.

Zijn uitgebreid­e collectie is een ode aan zijn grootmoede­r Alice (84), die zich had bevrijd van een jarenlange onderdrukk­ende relatie. Ze werkte ook als secretares­se en op een dag, wandelend op weg naar kantoor, besloot ze in de rivier te springen om wat te zwemmen. Ze arriveerde uiteindeli­jk te laat op kantoor, met natte en verfrommel­de kleren, maar voelde zich bevrijd en gelukkig. Haar excuus voor het te laat komen: ‘Sorry, I just went for a swim’.

“Ik lijk op dat vlak ook wel wat op mijn oma. Ik wil mijn eigen ding doen en kan dan heel koppig zijn. Mijn master halen in Antwerpen was bijvoorbee­ld iets dat moest en zou gebeuren.”

Ook grootmoede­rlief is erg trots. “Ze zegt dat ze van mijn stijl houdt. Toch vrij apart om zo open te zijn voor een vrouw van die leeftijd.”

Foto’s en film Ook dit jaar kreeg de delegatie van Flanders DC geen klassieke eindejaars­shows op de catwalk

bij de modeacadem­ies te zien, maar installati­es en exposities.

“Daarnaast maakten de academies van Antwerpen en Sint-Niklaas een prachtig geproducee­rde film. Zo kregen we toch nog een goed zicht op alle collecties en konden we uiteindeli­jk drie jonge mannen belonen met een award. Elkeen bracht sterk werk met een heel persoonlij­k verhaal. Het hele proces van idee over uitvoering tot presentati­e was tot in de puntjes afgewerkt”, klinkt het bij Flanders DC.

Verkleurde kledij

In zijn collectie speelt Luca met kledij die verkleurd is door de zon of er nat uitziet, draperinge­n, prints en kleuren die refereren aan water en lycra, de stof die voor badkleding gebruikt wordt.

“Het geheel oogt weldoordac­ht en is prachtig uitgevoerd”, aldus nog Flanders DC. “Luca barst dan ook van het talent en ambitie.” “Mijn grootste droom is ooit een eigen label te starten, maar eerst wil ik ervaring opdoen bij een groot modehuis.”

Nog iets om naar uit te kijken: als het Modemuseum (MoMu) opnieuw opengaat, krijgen hij en de twee ander winnaars een kleine extra expositie. “Dat zal een mooie ervaring zijn”, besluit de jonge modeontwer­per.

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Grootmoede­r Alice als jonge vrouw.
Uit de collectie
I just went for a swim.
FOTO RR FOTO RR Grootmoede­r Alice als jonge vrouw. Uit de collectie I just went for a swim.
 ?? FOTO RR ?? Luca Holzinger.
FOTO RR Luca Holzinger.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium