Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terug naar de essentie: geld inzamelen

DE WARMSTE WEEK Solidarite­itsactie van VRT draait dit jaar rond tolerantie

- JO DE RUYCK

De Warmste Week keert voor zijn solidarite­itsactie van eind 2021 terug naar de oude, vertrouwde formule: geld inzamelen. De opbrengst gaat naar projecten die ervoor zorgen dat iedereen in alle vrijheid zichzelf kan zijn. “En dat gaat breed”, zegt projectcoö­rdinator Floris Nieuwdorp. “Van aanvaard worden met een andere huidskleur tot weer als mens gezien worden ondanks dementie.”

De openbare omroep heeft lessen getrokken uit De Warmste Week van 2020. Vorig eindejaar draaide het voor het eerst niet om de ingezameld­e centen, wel om inzet, solidarite­it en vrijwillig­erswerk. Dat gaf niet het verhoopte resultaat. Met amper een duizendtal initiatiev­en bleef de VRT-solidarite­itsactie ver onder de 13.500 acties van 2019, toen er wel nog geld werd ingezameld.

De VRT keert dan ook terug naar de formule waarbij fondsen wor

den opgehaald voor concrete projecten. Om dat in goede banen te leiden is het DWW Fonds opgericht, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijns­tichting. De stichting zal in september een oproep lanceren naar projecten die kunnen worden ingediend door non-profitorga­nisaties. Er wordt bijvoorbee­ld gedacht aan projecten die mensen met een visuele beperking helpen sporten bij sportclubs, buddywerki­ngen voor mensen met dementie en maatwerkbe­drijven die kansen creëren voor nieuwkomer­s.

18 jonge ambassadeu­rs gezocht

Maar het draait dit jaar uiteraard niet alleen om geld bijeenbren­gen in De Warmste Week. #DWW21 wil ook sensibilis­eren rond ‘kunnen zijn wie je bent’. Een thema dat veel jongeren bezighoudt, zo leidt de VRT af uit een onderzoek van zijn studiedien­st. Veel jonge mensen tussen 16 en 24 jaar blijken verontrust te zijn over de toenemende intolerant­ie en polariseri­ng in onze samenlevin­g. Hoe de brug tussen dat thema en de concrete acties wordt gemaakt, legt projectcoö­rdinator Floris Nieuwdorp uit. “Je moet het heel breed zien. Het kan bijvoorbee­ld gaan over een school die racisme of genderprob­lematiek bespreekba­ar wil maken en fondsen werft om rond dat thema sprekers uit te nodigen. Maar net zo goed komen projecten in aanmerking die patiënten met dementie opnieuw mens laten zijn door ze samen te laten zingen. In beide gevallen is de essentie: kunnen zijn wie je bent.”

Om die boodschap tot bij het grote publiek te brengen, trekt de openbare omroep de kaart van de jongeren. De Warmste Week gaat op zoek naar 21 jonge ambassadeu­rs die Vlaanderen op sleeptouw willen nemen rond dat maatschapp­elijk thema. Drie van die 21 voortrekke­rs haalt de VRT uit eigen huis: Gloria Monserez (StuBru, Ketnet), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Op Kot, Eén). Zij weerspiege­len meteen ook de betrokkenh­eid van de verschille­nde zenders. De Warmste Week is al langer niet van Studio Brussel alleen, maar nu zetten ook Eén, MNM en Ketnet er meer hun schouders onder. Voor de overige 18 ambassadeu­rs doet het trio een oproep. Geëngageer­de mensen tussen 16 en 24 jaar uit Vlaanderen of Brussel kunnen zich aanmelden via dewarmstew­eek.be.

Het heft in eigen handen nemen

En dat is belangrijk, onderstree­pt Frederik Delaplace, algemeen directeur van de VRT. “Jongeren nemen nu het heft eigen in handen, om op die manier bij jong en oud iets in beweging te zetten. Daarom is de nieuwe De Warmste Week volledig op hun leest geschoeid. Polariseri­ng in een samenlevin­g is nooit goed. Als De Warmste Week ervoor kan zorgen dat de mensen weer wat toleranter worden voor mekaar, het thema bespreekba­ar wordt en er geld kan ingezameld worden voor projecten voor iedereen in Vlaanderen, is onze opdracht geslaagd.”

De Warmste Week zal traditiege­trouw vlak voor Kerstmis lopen, tussen 18 en 24 december 2021. In die periode bundelen StuBru, MNM, Eén en VRT NWS de krachten voor live televisie en live radio op verschille­nde plekken in Vlaanderen. Het hoe, wat en waar maakt de VRT pas later bekend

Frederik Delaplace Algemeen directeur VRT “Als De Warmste Week ervoor kan zorgen dat de mensen weer wat toleranter worden voor mekaar en er geld kan ingezameld worden voor projecten voor iedereen in Vlaanderen, is onze opdracht geslaagd.”

 ?? FOTO VRT ?? Met Kawtar (MNM), Stéphan (Op Kot) en Gloria (StuBru) trekt De Warmste Week de kaart van de jeugd.
FOTO VRT Met Kawtar (MNM), Stéphan (Op Kot) en Gloria (StuBru) trekt De Warmste Week de kaart van de jeugd.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium