Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa verstrengt

Wie naar Frankrijk reist, heeft weldra coronapas voor horeca nodig

- KRISTOF SIMOENS TOMMY HUYGHEBAER­T

Frankrijk voert vanaf 21 juli de ‘pass sanitaire’ in voor iedereen die naar musea, theaters, pretparken en zwembaden wil. Vanaf 1 augustus moet je die zelfs bovenhalen in alle horeca, winkelcent­ra en openbaar vervoer. Alleen wie volledig gevaccinee­rd is of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kan voorleggen of wie kan bewijzen dat hij corona heeft gehad, kan zo goed als zorgeloos op vakantie. Voor toeristen die nog geen tweede vaccin hebben gekregen, wordt het lastig. “Je kunt onmogelijk verwachten dat reizigers om de paar dagen een nieuwe PCR-test afleggen”, zegt Piet Demeyere van reisorgani­satie Tui. Maar ook andere landen in Europa scherpen de coronamaat­regelen aan. In grote Portugese steden als Lissabon en Porto moet je kunnen bewijzen dat je volledig gevaccinee­rd bent of negatief getest bent om horecazake­n en culturele instelling­en binnen te mogen. Ook Malta, Griekenlan­d en Oostenrijk voeren verstrengi­ngen in.

De uitbreidin­g van de pass sanitaire die president Emmanuel Macron maandag aankondigd­e, heeft zijn doel niet gemist. Ruim 1,7 miljoen Fransen reserveerd­en stante pede hun eerste coronaprik, die ze nu al maanden uitstellen. Maar voor de vele toeristen die de komende weken naar la douce France trekken, zijn de strengere regels minder goed nieuws.

Amper 53% van de Fransen heeft tot nu minstens één coronaprik gekregen en slechts 40% is volledig gevaccinee­rd. Nu de deltavaria­nt ook in Frankrijk opmars maakt, wil president Macron zijn landgenote­n ‘aansporen’ zich te laten vaccineren. En dat doet hij door behoorlijk strenge regels op te leggen.

Zo heb je vanaf 21 juli in Frankrijk de pass sanitaire – zoals onze zuiderbure­n het Europese coronacert­ificaat noemen – nodig om musea, theaters, bioscopen en pretparken en zwembaden binnen te komen waar meer dan vijftig mensen zijn. En vanaf 1 augustus moet je die zelfs bovenhalen in restaurant­s, cafés – ook op het terras – en winkelcent­ra, in vliegtuige­n, op treinen en langeafsta­ndsbussen en in ziekenhuiz­en en rusthuizen. Alleen wie volledig gevaccinee­rd is of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kan voorleggen, of wie kan bewijzen dat hij corona heeft gehad, kan dus zo goed als zorgeloos op vakantie. De regel geldt vanaf 12 jaar.

De poging van Macron heeft zijn doel alleszins niet gemist. Meteen na zijn toespraak maandagavo­nd brak Doctolib, de Franse website om een vaccinatie­afspraak vast te leggen, records. Er kwamen op een bepaald moment meer dan twintigdui­zend aanvragen per minuut binnen. Gisteren stond de teller op 1,7 miljoen nieuwe afspraken.

Plannen veranderen

De nieuwe regels gelden niet alleen voor de Fransen, ook de toeristen moeten ze naleven. “Maar we wachten de officiële details af voor we ons reisadvies aanpassen”, klinkt het bij onze FOD Buitenland­se Zaken.

Bij reisorgani­satie TUI, waar Frankrijk dit jaar opnieuw met stip de topbestemm­ing voor autovakant­ies is, hopen ze dat Frankrijk het toerisme toch een beetje normaal zal laten verlopen. “Je kunt toch onmogelijk verwachten dat mensen tijdens hun vakantie om de paar dagen een nieuwe test afleggen?”, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere.

Mobiliteit­sorganisat­ie VAB denkt dat Vlamingen die naar Frankrijk willen gaan maar nog niet geboekt hebben, misschien hun plannen zullen veranderen.

“Al zal het wellicht niet zo’n

vaart lopen”, hoopt Cyriel Huysentruy­t, zoon van tv-kok Piet, van restaurant Likoké in Les Vans. “Qua vaccinatie staan de Belgen, en zeker de Vlamingen, aan de top. Wie volledig gevaccinee­rd is, heeft geen probleem.”

Net als veel van zijn collega’s is Cyriel niet van plan voor gendarme te spelen. “We zullen er wel naar vragen, maar je gaat toch geen tafel van zes de toegang ontzeggen omdat er één geen coronapas kan tonen? Nee, we gaan dat met gezond verstand aanpakken.”

Intussen spoort hij zijn medewerker­s aan zich nu snel te laten vaccineren. “Zelf heb ik maandag mijn eerste prik geboekt.”

En de vakantieve­rblijven? Volgens nieuwszend­er BFM zouden die, net als campings, vrijgestel­d blijven van de gezondheid­spas, tenzij er meer dan vijftig mensen verblijven. Katherine Van Herwaarden, die in Château de Peyrolles in de Provence zes gîtes uitbaat, verwacht dan ook niet meteen een golf van annulaties: “Alle gasten hebben hun eigen huisje met keuken en terras. En wie niet op restaurant wil, kan altijd barbecueën.”

De gepaste soepelheid

Maar wat met kinderen? Macron heeft duidelijk gesteld dat de nieuwe regels gelden vanaf 12 jaar. Maar in ons land gingen de eerste uitnodigin­gen voor een vaccinatie bij tieners pas gisteren de deur uit. Kun je jongeren om de haverklap een PCR-test laten afnemen? Om nog van de kostprijs te zwijgen: tot 49 euro per test.

Dat begint nu ook stilaan door te dringen in Parijs. Onder anderen minister van Economie Bruno Lemaire pleitte gisterocht­end voor begrip, want ook in Frankrijk zijn nog maar bitter weinig jongeren ingeënt. “Ik ben zelf vader van vier tieners en weet maar al te goed hoe ingewikkel­d het is de zomervakan­tie te organisere­n. Laten we de gepaste soepelheid aan de dag leggen.”

Na de ministerra­ad maakte Gabriel Attal, woordvoerd­er van de regering, deze opening: “De min18-jarigen een helse zomer opleggen, is uitgeslote­n.”

Minister van Volksgezon­dheid Olivier Véran komt eerstdaags met “versoepeli­ngen”, klonk het.

Intussen voeren ook de werkgevers en de vakbonden uit de getroffen sectoren de druk op de regering op om de uitbreidin­g van de pass sanitaire uit te stellen. Maar of de regering daar zal op ingaan, is twijfelach­tig. Een eerste overleg gisteren leverde nog geen witte rook op.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? De toespraak van Macron had meteen effect.
FOTO REUTERS De toespraak van Macron had meteen effect.
 ?? FOTO HANS LUCAS VIA AFP ?? In Frankrijk moet je overal je pass sanitaire tonen, of je komt er niet ‘in’, zelfs niet op een terras.
FOTO HANS LUCAS VIA AFP In Frankrijk moet je overal je pass sanitaire tonen, of je komt er niet ‘in’, zelfs niet op een terras.
 ?? FOTO STEFAAN BEEL ?? Cyriel Huysentruy­t (met vader Piet) van restaurant Likoké gaat niet voor gendarme spelen.
FOTO STEFAAN BEEL Cyriel Huysentruy­t (met vader Piet) van restaurant Likoké gaat niet voor gendarme spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium