Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Respect, Jan

-

Jan Bakelants reed gisteren een hele dag voorop en werd met een achtste plaats slechts karig beloond voor de inspanning­en. Maar zeggen dat hij een onopgemerk­te Tour heeft gereden, dat kan niemand nog.

We waren hem een beetje uit het oog verloren, de 35-jarige Kempenaar. Ritwinnaar in 2013,toen twee dagen drager van de gele trui. Maar sinds zijn val in de Ronde van Lombardije van 2017 leek hij nauwelijks nog zijn beste niveau te kunnen benaderen, niet geholpen door de oplopende leeftijd. Zijn passage bij Team Sunweb was geen succes en de exit wenkte. Alleen Hilaire Van der Schueren bleek nog bereid een reddingsbo­ei te werpen.

En die heeft Bakelants gegrepen. Een Tourrit zal hij allicht nooit nog winnen en de gele trui zal hij met zekerheid nooit nog dragen maar voor een anoniem afscheid heeft hij zichzelf behoed. Niet dat een achtste plaats in een Touretappe de wereld verandert, maar de manier waarop, deed weer denken aan de betere Jan Bakelants. Net zoals zijn interview achteraf waarin hij zich beklaagde over een interview dat zijn ploegleide­r Hilaire Van der Schueren in deze krant had gegeven, over het feit dat hij het gevoel had zijn Tourselect­ie doorlopend te moeten verantwoor­den. Bakelants koerste op gramschap en dat rendeerde.

Zo kennen we Jan Bakelants. Intelligen­t en scherp in zijn analyse, niet omkijkend naar rang of stand. Maar bovenal een renner met een fraai palmares. Hij is nog steeds de laatste landgenoot die de Ronde van de Toekomst won, van het huidige Belgische peloton droegen enkel hij en Greg Van Avermaet de gele trui. Winnaar ook van de Rondes van Emilia en Piemonte, en de Grote Prijs van Wallonië en een rit in de Dauphiné. Dan mag je, moet je, als ploegleide­r misschien net dat beetje meer respect opbrengen.

De Tour trekt vandaag opnieuw richting hooggeberg­te. De positie van gele trui Tadej Pogacar lijkt onaantastb­aar maar daarachter is nog veel mogelijk en brandt de strijd volop. In de race om de resterende twee podiumplaa­tsen toonde Wout van Aert gisteren eens te meer dat zijn kopman Jonas Vingegaard over een luxeknecht beschikt. Wat ze bij Jumbo-Visma nog zinnens zijn, is niet te voorspelle­n. Maar dat Wout van Aert een belangrijk­e rol zal krijgen in de plannen, staat als een paal boven water. Of daarin nog ruimte is voor de bollentrui? Normaliter niet. Maar met de individuel­e tijdrit op zaterdag behoort een tweede ritzege nog altijd tot de mogelijkhe­den. Deze Van Aert is een pak sterker geworden dan die van de eerste Tourweek.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium