Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als de Spelen ter sprake komen, blijft het toch een beetje knagen”

THOMAS PIETERS doet vijf jaar na dramatisch­e vierde plaats opnieuw gooi naar medaille

- (sks)

WOONPLAATS SCHILDE LEEFTIJD 29 DISCIPLINE GOLF OLYMPISCHE DEELNAMES 1 (VIERDE IN RIO 2016) OPVALLENDS­TE PRESTATIES WORLD CUP 2018 (MET THOMAS DETRY), BEST ROOKIE RYDER CUP 2016

Vijf jaar geleden was het eerste olympisch golftornoo­i bijna goed voor een Belgische medaille. Thomas Pieters greep in Rio net naast brons. Straks op Japanse bodem doet hij een nieuwe gooi naar olympisch eremetaal. “Statistisc­h gezien win je in het golf heel weinig wedstrijde­n, het zou mooi zijn als het net op de Spelen wel lukt.”

“Vierde worden is echt niet leuk. Al ga ik wel met een goed gevoel naar huis, het is de beste week van mijn leven geweest.”

Vijf jaar geleden blikte Thomas Pieters met gemengde gevoelens terug op zijn olympisch debuut, vandaag zijn die nog niet helemaal verdwenen.

“In Rio heb ik geweend als een klein kind”, vertelt Pieters. “Vijf jaar later lig ik niet meer wakker van die vierde plaats, dat zou heel erg zijn. Maar als de Spelen ter sprake komen, dan blijft het toch een beetje knagen. Gelukkig heb ik nog twee, drie kansen om die medaille te veroveren.”

De kans om goud te pakken is aanwezig.

“Anders zou ik niet gaan. Aan de andere kant is golf zo onvoorspel­baar. Er kan even goed iemand winnen van wie vooraf nog niemand heeft gehoord. Dat is de charme van deze sport.”

Pieters heeft naast vijf jaar ervaring nog een extra troef: zijn dochter Florence, die vier dagen voor het golftornoo­i haar eerste verjaardag viert.

“Ik vertrek een dag later naar Tokio om er nog bij te zijn. Op de golfbaan zal het vaderschap weinig invloed hebben, maar achteraf kan je veel makkelijke­r relativere­n. Bel je na een mindere dag of een mindere slag naar huis, dan blijft dat niet meer hangen. Voor mijn dochter maakt dat allemaal niets uit. Op termijn kan dat zeker een positieve invloed hebben.”

Een invloed die in een psychologi­sche sport als golf niet te onderschat­ten is. Of hoe een uurtje Facetime straks misschien het verschil kan maken tussen een medaille of een nieuwe vierde plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium