Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moe en uitgeregen­d

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Laten we er niet flauw over doen: het is een rotzomer. Het aantal coronabesm­ettingen neemt opnieuw in ijltempo toe. Reizen wordt met al dat oranje en rood op de Europese Covid-kaart weer een hachelijke ondernemin­g. En intussen valt de regen hier met bakken uit de lucht.

Je vindt altijd wel een weerman die beweert dat deze zondvloed normaal is voor de tijd van het jaar, maar niemand kan ontkennen dat dit gewoon slecht, slécht weer is. En dat het balen is voor al die jongeren die hun slaapzakke­n uit het water moeten vissen en in hun natte kleren hun verzopen tentenkamp moeten verlaten. Dat is het ook voor al die mensen die op een vliegtuig dachten te stappen en positief testen op corona. Geen reis, en thuis geen weer. Nee echt, wie eens lekker wil zeuren, doe gerust, je hebt er alle reden toe.

Alleen, we schieten er niets meer op. We kunnen alleen maar doen wat we al anderhalf jaar doen: er het beste van maken. En blijven hopen op betere tijden. Want die komen eraan. Daar zijn zelfs de meest pessimisti­sche virologen het over eens. De belangrijk­ste grond voor die hoop is de vaccinatie­campagne. Een belangrijk­e bedreiging ervan is de invoer van het virus uit het buitenland. Het is dan ook bijzonder jammer dat de regering twee maatregele­n niet durft te nemen: een strengere controle op toeristen die terugkeren en een verplichte vaccinatie van het zorgperson­eel. Na alle inspanning­en die we al gedaan hebben, is het ongehoord dat er zo veel mazen in het reisnet zitten. Het moet mogelijk zijn om die kleiner te maken. Dat kan niet zonder opgelegde tests, verplichte quarantain­es en betere controles.

Ook jammer dat de Interminis­teriële Conferenti­e woensdag beslist heeft om de vaccinatie voor zorgperson­eel niet verplicht te maken. De ministers willen eerst proberen mensen te overtuigen. Dat is nobel, maar hopelijk verliezen we geen kostbare tijd. Het virus circuleert opnieuw in alle hevigheid. Voorlopig blijven de ziekenhuis­opnames onder controle omdat de kwetsbaars­te mensen ingeënt zijn, maar als in instelling­en nog te veel verzorgers rondlopen die niet beschermd zijn, komen kwetsbare mensen opnieuw in gevaar. Elke nietgevacc­ineerde is immers een mogelijke bron van besmetting voor vele anderen. Bovendien krijg je toch aan niemand uitgelegd dat een verplicht vaccin tegen hepatitis voor het zorgperson­eel geen enkel probleem is, maar een tegen Covid een brug te ver zou zijn.

De bevolking is moe en uitgeregen­d. De regering misschien ook. Maar een consequent beleid blijft nodig om deze natte zomer zonder nog meer ellende door te komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium