Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondvloed maakt kans op hittegolf stuk kleiner

- (tg)

Frank Deboosere

Weerman

“De zon heeft een flink deel van haar energie nodig om al dat water te doen verdampen. Daardoor stijgen de temperatur­en minder snel naar recordwaar­den.”

Vanaf vrijdag is er beter weer op komst. Maar eerst zal het water nog met bakken uit de lucht vallen. Vooral in het oosten van het land, waar ze nu al verzuipen. Toch is er ook iets positiefs aan het noodweer: de kans dat we deze zomer nog een hittegolf met extreme temperatur­en krijgen, is plots een stuk kleiner geworden.

Grote delen van Wallonië staan blank. Terwijl Vlaanderen, op Limburg na, aan het ergste noodweer is ontsnapt. Hoe dat komt, is volgens weerman Frank Deboosere de vraag van 1 miljoen. “Voor hetzelfde geld was het net andersom geweest en stonden wij nu met onze voeten in het water. Normaal schuiven regenzones vlotjes over het land, maar deze depressie blijft ter plaatse trappelen, zodat telkens dezelfde regio’s de volle lading krijgen. In dit geval dus Limburg en delen van Wallonië. Met het zwaartepun­t in de regio Luik.”

Toch heeft dit noodweer volgens Frank Deboosere ook iets positiefs. Aangezien er de afgelopen 48 uur meer regen is gevallen dan wat er normaal in een maand of zelfs in twee maanden valt, wordt de kans dat we deze zomer nog een hittegolf krijgen zoals vorig jaar plots een flink stuk kleiner.

“Een verklaring daarvoor is vrij eenvoudig. De zon heeft een flink deel van haar energie nodig om al dat water wat nu gevallen is te doen verdampen. Dat heeft als gevolg dat de temperatur­en minder snel zullen stijgen naar recordwaar­den. De vorige zomers, toen het hier bij momenten bakken en braden was, had het zeer weinig geregend en was de bodem kurkdroog. De zon kon al haar energie dan gebruiken om de temperatuu­r de hoogte in te jagen.”

Geen 40 graden

Toch waarschuwt Deboosere nog eens dat het weer onvoorspel­baar blijft. En dat het niet is omdat het nu kletsnat is, een hittegolf helemaal uitgeslote­n mag worden deze zomer. Maar de kans is wel aanzienlij­k kleiner dan vorig jaar. “En we zullen alleszins geen extreme temperatur­en krijgen tot veertig graden. Want vergeet niet, eens de bodem weer helemaal opgedroogd zal zijn, zitten we al een stuk in de maand augustus en beginnen de dagen al te korten”, vult collega David Dehenauw aan.

Maar dat wil niet zeggen dat we geen mooie zomer meer kunnen krijgen. Te beginnen vanaf zaterdag. Het wordt droog en zonniger. Maandag is zo’n 26 graden mogelijk. “De nationale feestdag wordt er een met zon en aangename temperatur­en. Pas tegen het einde van volgende week stijgt de kans weer op buien.”

Of we deze zomer nog meer waterellen­de kunnen verwachten zoals nu, kan echter niet worden uitgeslote­n. “Al is wat we nu meemaken toch uitzonderl­ijk. Meestal krijgen we in putje zomer te maken met wateroverl­ast na plaatselij­ke zomeronwed­ers. Met lokaal zeer veel regen in korte tijd. Wat we nu zien, is iets wat veeleer in de winter voorkomt”, zegt Dehenauw. Volgens hem is het zeker twintig jaar geleden dat we dit nog hebben meegemaakt in putje zomer.

 ?? FOTO FILIP DE SMET ??
FOTO FILIP DE SMET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium