Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allesbehal­ve het zogezegd “laatste Overlegcom­ité”

- (hh)

Het Overlegcom­ité van vrijdag zal zich jammer genoeg niet buigen over het opschorten van de overblijve­nde coronamaat­regelen. Coronacomm­issaris Pedro Facon heeft zelfs al plannen uitgewerkt om het virus onder controle te houden in het najaar en de komende winter.

Het was minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) die het vorige maand nog van de daken schreeuwde: het Overlegcom­ité van vorige vrijdag zou het laatste zijn dat zich moet bezighoude­n over de coronamaat­regelen. “Die communicat­ie was wat te voorbarig”, klinkt het nu unisono in de Wetstraat. Want helaas: de oprukkende deltavaria­nt heeft roet in het eten gegooid.

De Vlaamse regering hoopte tot voor kort nog om de resterende regels in de horeca, zoals het sluitingsu­ur, overboord te gooien. Ook het loslaten van de mondmasker­s en de social distancing stond met stip in hun agenda. Maar Jambon en co. verwachten nu naar eigen zeggen zelf niet veel meer van het Overlegcom­ité vrijdag. “Het finale pad naar de vrijheid leggen is nog niet aan de orde”, klinkt het.

Najaar en winter

Dat alle maatregele­n binnen dit en enkele maanden kunnen verdwijnen, blijkt ook niet uit de plannen die coronacomm­issaris Pedro Facon aan het afwerken is. Hij heeft een hele stapel dossiers voorbereid over hoe we in het najaar en de komende winter moeten omgaan met de aanwezighe­id van het coronaviru­s en mogelijke vervelende varianten. Dat gaat in de eerste plaats om protocolle­n voor de verschille­nde sectoren, zoals onderwijs, jeugd, werk en de eventsecto­r. Daar zouden verschille­nde niveaus bepalen hoe de resterende regeltjes evolueren, afhankelij­k van de viruscircu­latie. Verstrengi­ngen zijn daarbij geen taboe, toch zeker niet op lokaal niveau.

Een ander element waar de overheid de komende maanden op zal hameren, is ventilatie en luchtkwali­teit. “Ik zou daar deze week toch een aantal stappen vooruit willen zetten, met onder meer een uitbreidin­g van de verplichti­ng op CO2-meters”, zegt Pedro

Facon. “Ik denk dan aan de gemeenscha­ppelijke ruimtes in woonzorgce­ntra en aan bepaalde sportzalen zoals bokszalen. Daarnaast heb je ook het hele debat over ventilatie en luchtkwali­teit in schoolklas­sen. Dat moeten we naar mijn mening opnieuw voeren.”

Toekomstmu­ziek

Verschille­nde politici bestempele­n Facons plannen op dit moment wel nog als “toekomstmu­ziek”. Ze willen wachten op een nieuw Overlegcom­ité midden augustus om de preventier­egels voor het begin van het schooljaar af te kloppen. En ook dáárna komen er wellicht nog coronagere­lateerde Overlegcom­ités.

Pedro Facon

Coronacomm­issaris

“Het hele debat over ventilatie en luchtkwali­teit in schoolklas­sen moeten we naar mijn mening opnieuw voeren.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium