Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn verantwoor­delijk voor de veiligheid, zo’n bord op het zwartste kruispunt van Vlaanderen is onverantwo­ord”

Overheid vecht al vijf jaar tegen groot reclamebor­d langs A12

- (cm)

Al jaren voeren de gemeente Aartselaar en Wegen en Verkeer een verbeten juridische strijd

tegen een groot nieuw verkeersbo­rd langs de A12 in

Aartselaar. “Een bord is een onaanvaard­bare afleiding op die plaats”, vindt men bij Wegen en

Verkeer.

Het reclamebed­rijf JC Decaux wil in de tuin van een huis in een dwarsstraa­t van de A12 in Aartselaar een 17 vierkante meter groot verlicht reclamepan­eel plaatsen. Het vroeg daarvoor in juli 2016 een stedenbouw­kundige vergunning aan bij de gemeente. Maar daarmee brak een jarenlange strijd aan met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

AWV is de beheerder van de uiterst drukke A12. Het ziet een reclamebor­d allerminst zitten. “Het is de gemeente Aartselaar die moet vergunnen, maar wij hebben ongunstig geadviseer­d”, zegt Gilles Van Goethem, woordvoerd­er van Wegen en Verkeer Antwerpen. “Een reclamebor­d langs snelwegen – zoals aan de A12 – is verboden. Reclame is ook verboden in de bouwvrije strook. En we hebben ook de plicht te zorgen voor veilig verkeer. Aangezien het daar een van de zwartste kruispunte­n van Vlaanderen is, is de volle aandacht van de weggebruik­er nodig. Daarom vinden we dat bord niet kunnen.”

Juridische processie van Echternach

De gemeente Aartselaar had na ongunstig advies van AWV de vergunning geweigerd, maar JC Decaux ging in beroep bij het Antwerps provincieb­estuur. Die gaf in 2017 wél een vergunning, maar hiertegen ging AWV in beroep bij de Raad Voor Vergunning­sbetwistin­gen (RvVb). Die gaf AWV gelijk, waarna de provincie opnieuw moest oordelen.

De provincial­e stedenbouw­kundige ambtenaar gaf óók een ongunstig advies, maar de provincie besloot tóch opnieuw een nieuwe vergunning te geven. De deputatie vond onder meer wettelijke regels ouderwets en niet meer in overeenste­mming met de

huidige toestand, gezien ook andere reclamepan­elen in de buurt.

AWV ging wéér in beroep en kreeg van de RvVb wéér gelijk. Maar AWV had de RvVb ook gevraagd dat die zélf de vergunning zou weigeren, en de beslissing niet voor de derde keer aan de provincie zou overlaten. Daar ging de RvVb echter niet op in.

AWV ging daarom in cassatiebe­roep en begin vorige maand kreeg AWV daar gelijk. De RvVb had niet goed gemotiveer­d waarom ze niet zélf de beslissing nam. Met het cassatie-arrest als ‘mes op de keel’ zal de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen – met andere rechters – nu mogelijk wel meteen de beslissing nemen en de vergunning voor het reclamepan­eel weigeren of tegen de twee eerdere arresten in toch toestaan.

Pyrrusover­winning

Al lijkt het voorlopig een pyrrusover­winning. De A12 en Boomsestee­nweg zijn nu geen toonbeeld van rust en in de buurt hangen nog heel wat reclamepan­elen. Vlakbij op de hoek heeft JC Decaux een groot paneel hangen dat om de paar seconden verandert.

Van Goethem benadrukt dat als AWV voor andere panelen ooit om advies gevraagd is, dat ze in zin adviezen rechtlijni­g is.

Bij JC Decaux en de gemeente Aartselaar was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO JHS ?? AWV is tegen een nieuw reclamebor­d. Reclamebed­rijf JC Decaux probeerde meermaals een vergunning te krijgen. Voorlopig zonder resultaat.
FOTO JHS AWV is tegen een nieuw reclamebor­d. Reclamebed­rijf JC Decaux probeerde meermaals een vergunning te krijgen. Voorlopig zonder resultaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium