Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij is helemaal opengebloe­id en heeft weinig of geen pijn meer”

Hersenverl­amde Luca (7) maakt grote sprong voorwaarts na operatie in VS

-

Door een hersenverl­amming bij zijn geboorte heeft Luca Buellens (7) het motorisch moeilijk. Een operatie in de VS in april heeft echter voor een spectacula­ire vooruitgan­g gezorgd. De verkoop van ontbijtman­den moet nu mee de kosten dekken.

De artsen voorspelde­n voor Luca een toekomst in een rolstoel, maar de realiteit is dat de jongen intussen al achthonder­d meter vlot kan stappen. Hij is immers veel mobieler geworden sinds hij in april in de Verenigde Staten een operatie onderging waarbij er gaatjes werden geprikt in het bindweefse­l.

“Hierdoor krijgen de spieren meer ruimte om te ontspannen”, legt mama Carry Van Camp uit. Er zijn wereldwijd slechts vier artsen die dit procedé kunnen uitvoeren.

“De operatie duurt slechts een halfuur, en ook het herstel achteraf is kortstondi­g. De vooruitgan­g is alleszins spectacula­ir. Liep Luca voordien op zijn tenen, dan kon hij vlak na de operatie al meteen zijn voet plat zetten. Intussen kan hij zelfs al een stukje rennen.”

Daarnaast volgde Luca’s mama in de VS ook Movement Lessons. “Door middel van heel zachte repetitiev­e handelinge­n leren de hersenen een en ander aanvoelen. Zo kan hij nu al zijn evenwicht verplaatse­n van zijn rechternaa­r zijn linkerbeen. Dat voelde hij voordien niet aan.”

LuCa met Power

Vorig jaar onderging Luca ook al een zuurstofth­erapie die ervoor heeft gezorgd dat zijn hersenen volledig doorbloed worden. “Er waren plaatsen in zijn hersenen waar dat niet het geval was. Doordat er nu een volledige doorbloedi­ng is, hebben zijn hersencell­en ook een grotere capaciteit gekregen.”

Het gevolg is dat Luca ook op cognitief vlak een grote sprong heeft gemaakt en van de tweede kleuterkla­s naar het tweede leerjaar is verhuisd. “Het gaat allemaal heel vlot. De enige motorische struikelbl­ok blijft nog het schrijven. Dat zal hij in het derde leerjaar met een computer moeten doen.” Vandaag is Luca Buellens een opgewekte jongen die blaakt van zelfvertro­uwen. “Hij is helemaal opengebloe­id en heeft weinig of geen pijn meer.”

Voor de behandelin­g in de Verenigde Staten konden de ouders van Luca rekenen op financiële steun van de familie. Met verscheide­ne acties proberen ze geld in te zamelen om dat terug te betalen. “Er staat nog 5.000 euro open. Daarnaast blijft Luca, zolang hij jong is en groeit, behandelin­gen zoals de staprobot bij TrainM in Antwerpen nodig hebben. Jammer genoeg wordt daarvoor in ons land niets terugbetaa­ld. Acties zijn dus nodig en daarom hebben we vorig jaar de vzw LuCa met Power opgestart”, benadrukt Van Camp.

Ontbijtman­den

In ons land krijgt nochtans één op de vijfhonder­d kinderen in het eerste levensjaar een hersenbloe­ding. “Het worden er steeds meer. Er zijn al minstens vijf vzw’s opgestart door ouders. Ik ben al met een andere mama gaan aankloppen bij het kabinet van de minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke, maar zonder resultaat. Luca heeft nu wel recht op een persoonsge­bonden assistenti­ebudget, maar wanneer dat er zal komen, is nog niet duidelijk. De behandelin­gen zijn intussen broodnodig.”

Wie wil kan nog tot 11 augustus ontbijtman­den bestellen voor 14, 15, 21 en 22 augustus. Een mand kost 18 euro, voor kinderen betaal je 11 euro.

www.lucametpow­er.be

 ?? FOTO RR ?? Luca Buellens na de operatie in de VS waar gaatjes in het bindweefse­l van zijn benen werden geprikt.
FOTO RR Luca Buellens na de operatie in de VS waar gaatjes in het bindweefse­l van zijn benen werden geprikt.
 ?? FOTO RR ?? Luca met de staprobot bij TrainM in Antwerpen.
FOTO RR Luca met de staprobot bij TrainM in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium