Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studio 100 duikt zwaar in het rood

-

Het coronajaar liet diepe sporen na bij de Studio 100. Het bedrijf leed 30 miljoen verlies, praat met zijn banken over een herfinanci­ering en kijkt ook aan tegen een obligatiel­ening die binnenkort vervalt.

Als er één bedrijf is dat met argusogen de oprukkende deltavaria­nt van het coronaviru­s in de gaten houdt, is het wel Studio 100. Vorig jaar daalden de bedrijfsop­brengsten van 216 naar 141 miljoen euro. De groep dook daardoor 30,1 miljoen in het rood, in 2019 haalde het nog een kleine winst van 0,72 miljoen.

Zowel de theaterpro­ducties als de themaparke­n kregen flinke klappen. Studio 100 had begin 2020 net de nieuwe musical Daens gelanceerd toen alles moest worden stilgelegd wegens corona. De themaparke­n konden in de zomer wel heropenen, maar door de opgelegde capaciteit­sbeperking­en bleven de inkomsten beperkt.

De grootste klappen vielen in België. Daar halveerde de omzet van Studio 100 van 120 naar 60 miljoen euro. In het buitenland was hij even groot, maar betekende dat een daling van slechts 13%.

Zowat de helft van de Belgische omzet is afkomstig van de themaparke­n. Studio 100 had in België twee outdoor parken (Plopsaland De Panne en Coo), een indoor park (Plopsa Hasselt) en een aquapark (De Panne). Daar kwamen onlangs het aquapark in LandenHann­uit bij en een hotel in De Panne. In het buitenland is er een outdoor themapark, een indoorpark en een minderheid­sbelang in een park in Polen. De themaparke­n zagen afgelopen jaar hun bezoekersa­antal dalen van 2,8 naar 1,2 miljoen. De omzet halveerde er tot 35,5 miljoen euro.

Ook in de mediadivis­ie (Studio 100 Benelux), die televisies­eries, films en theatersho­ws exploiteer­t in België en Nederland, halveerde de omzet tot 35,9 miljoen euro. Die divisie heeft ook twee tv-zenders (Studio 100 TV en Njam!). Studio 100 zag de inkomsten uit licenties, merchandis­ing en beeldrecht­en dalen met 16%.

De enige divisie die een omzetstijg­ing realiseerd­e (plus 21% tot 24,7 miljoen euro) was de businessun­it animatie.

Die produceert animatiefi­lms en maakt ook materiaal voor zenders als Nickelodeo­n en Disney. Op tijd verkocht

De entertainm­entgroep hakte in de kosten en het personeels­bestand, maar dat had nog eens 3,2 miljoen herstructu­reringskos­ten tot gevolg. Door de gemiste inkomsten in combinatie met belangrijk­e investerin­gen, halveerde de brutobedri­jfswinst tot 34,3 miljoen euro. Daardoor verslechte­rde de schuldgraa­d van 1,57 keer de brutobedri­jfswinst naar 4,66.

Door de daling van de inkomsten steeg de netto financiële schuld tot 160 miljoen euro. Studio 100 stapte tijdig naar zijn banken om een tijdelijke vrijstelli­ng te vragen van bepaalde contractue­le verplichti­ngen. De pretparkgr­oep plaatste in 2015 ook een obligatiel­ening bij spaarders. Die vervalt in juni volgend jaar. De groep werkt aan een globale herfinanci­ering.

Gert Verhulst en Hans Bourlon, de twee bezielers van Studio 100, konden financieel aan de coronacris­is ontsnappen. Vlak voor de pandemie toesloeg, verkochten ze – samen met BNP Paribas Fortis Private Equity – een gedeelte van hun aandelen aan de ondernemer­s Vic Swerts en Frank Donck. Die blijven in Studio 100 geloven, maar voor hen zal het iets langer duren voor ze aan de kassa kunnen passeren.

 ?? FOTO BDW ?? Gert Verhulst en Hans Bourlon in 2008, toen ze manager van het jaar werden.
FOTO BDW Gert Verhulst en Hans Bourlon in 2008, toen ze manager van het jaar werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium