Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen selectiepr­obleem

-

Tadej Pogacar wint de Tour, zoveel is na gisteren duidelijk. En Jonas Vingegaard en Richard Carapaz zullen hem in Parijs op het podium vergezelle­n, dat lijkt ook vast te staan. Intussen maken de Belgen zich nodeloos druk in de olympische selectie voor Tokio.

Dylan Teuns eindigde gisteren knap tiende in de loodzware Pyreneeënr­it. Velen vinden dat hij hiermee bondscoach Sven Vanthouren­hout in de problemen brengt. Teuns behoort namelijk niet tot de selectie van vijf voor de olympische wegrit in Tokio. Tiesj Benoot wel, maar Benoot heeft de Tour al lang verlaten na een val. Uittredend olympisch kampioen Greg Van Avermaet behoort ook tot de groep van vijf die naar Tokio afreizen. Van Avermaet finishte gisteren op 34 minuten, in het gezelschap van Mark Cavendish.

En toch is er voor de bondscoach geen probleem. Zolang Benoot noch Van Avermaet niet aangeven dat het voor hen niet kan, moet Sven Vanthouren­hout zich aan zijn selectie houden. Teuns kon voor de start van de Tour met moeite een olympische selectie rechtvaard­igen. Als resultaten tijdens de Tour doorslagge­vend zouden zijn, dan had de bondscoach Evenepoel en Vansevenan­t evenmin moeten selecteren.

Meer zelfs, de bondscoach heeft door de prestaties van Teuns één probleem minder. Als Benoot of Van Avermaet alsnog afhaakt voor Tokio, dan hoeft hij niet eens te deliberere­n over wie de vervanger wordt. Een selectie maak je op basis van je wedstrijdp­lan en de vereiste profielen, niet op basis van de resultaten van de laatste week. Ja, het contrast tussen de resultaten van Teuns en Van Avermaet is groot, maar zou het niet kunnen dat Van Avermaet met de handrem op rijdt in functie van Tokio, terwijl Teuns zich volledig laat gaan omdat er geen Tokio volgt? Een stelling om over na te denken.

En de bondscoach hoeft zich vooral geen zorgen te maken over zijn kopman Wout van Aert. De Kempenaar groeit beetje bij beetje naar zijn hoogste niveau en leverde gisteren alweer perfect werk tot aan de voet van de laatste col in dienst van die verrassend­e Jonas Vingegaard. Als bondscoach Sven Vanthouren­hout al een probleem zou hebben in Tokio, dan is dat eerder of Wout van Aert het kopmanscha­p al dan niet moet delen met Remco Evenepoel. Wij vinden alvast dat Van Aert het absolute kopmanscha­p mag claimen. Onze gok is dat de bondscoach het op het wedstrijdv­erloop zal laten aankomen. En dan is de aanwezighe­id van een routinier als Greg Van Avermaet nooit slecht om de juiste beslissing te nemen.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium