Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe regel: niet elke aangeschot­en bal is strafschop

- (vva)

Het Profession­al Refereeing Department heeft toelichtin­g gegeven bij de regels voor komend seizoen in de Jupiler Pro League. De belangrijk­ste wijziging is de regel rond handspel. “Niet elke aangeschot­en bal zal nog een penalty opleveren”, legt Bertrand Layec, technisch directeur van de Belgische arbitrage, uit. “De ref krijgt meer ruimte om de fase te interprete­ren en te analyseren.”

Als de bal de arm of de hand raakt van een verdediger in een natuurlijk­e positie die te rechtvaard­igen is op basis van de beweging en de wil van de speler, volgt er geen overtredin­g voor de speler. Wanneer de bal van een verdediger de arm of de hand van een van zijn medespeler­s raakt, is er ook geen fout, tenzij die laatste opzettelij­k naar de bal toe heeft bewogen.

Vorig seizoen was het bovendien zo dat een goal bijna automatisc­h werd afgekeurd wanneer er per ongeluk handspel was van de aanvallend­e partij net ervoor. Dat is nu niet meer het geval. Als er een handsbal in een aanval zit en er volgt niet meteen een doelpunt uit, dan wordt de ‘latere’ goal niet afgekeurd. Als een handsbal meteen daarna een goal oplevert, wordt het wel afgekeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium