Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo gezond zijn onze bedrijven: gratis fruit, maar geen hulp bij burn-out

- (tr)

Onze bedrijven waken steeds beter over een gezonde werkvloer. Toch minstens over de fysieke gezondheid van de werknemers. De zorg om het mentaal welzijn kan nog beter.

Gemengde conclusies uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisec­entrum alcohol en andere drugs, in opdracht van de Vlaamse overheid. De bevraging dateert van 2019, toen telewerk minder ingeburger­d was.

Bijna alle Vlaamse bedrijven bieden gratis water en warme dranken aan. Vers fruit is te verkrijgen op vier van de tien werkvloere­n. Bijna de helft van de werkgevers voorziet kleedkamer­s om werknemers te stimuleren met de fiets te komen.

Hiermee doen onze bedrijven het beter dan bij de vorige bevraging, in 2015. Ook zijn steeds meer bedrijven uitgerust met aparte rookzones en zit-stabureaus, waardoor het (passief) roken en lang stilzitten worden ontmoedigd. Enkel in de bedrijfska­ntine zien we een ongezonde trend: er worden minder groenten geserveerd, terwijl de frietjes vaker op het menu staan.

In contrast daarmee staat de ondersteun­ing van werknemers die

zich niet goed in hun vel voelen.

Mentaal welzijn

Eén op de drie bedrijven biedt geen zorg aan werknemers die kampen met mentale problemen zoals stress, depressie of burn-out. Een opvallende achteruitg­ang in vergelijki­ng met 2015, toen “maar” één op de vijf bedrijven die zorg niet aanbood. De evolutie van het aantal ondernemin­gen met plan van aanpak rond mentaal welzijn is wel positief, maar blijft laag: bijna de helft heeft er geen. Het aantal bedrijven met vertrouwen­spersoon neemt wel toe: van 34 naar 54%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium