Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KAMP WORDT RAMP

Noodweer teistert tientallen tentenkamp­en van jeugdbeweg­ingen

- BERT FOUBERT ERIK VANDEWALLE REBECCA VAN REMOORTERE ANDREAS ROTTY

> 50-tal overstroom­de jeugdkampe­n in de Ardennen in allerijl geëvacueer­d > Water kolkt tot 2 meter hoog, auto’s drijven door de straten van Spa en Theux > Noodtoesta­nd afgekondig­d, einde nog niet in zicht: ook vandaag hevige regenval verwacht > Ekers koppel met kinderen wacht bang op evacuatie uit verlaten hotel zonder elektricit­eit

Het kamp van KSA Voorwaarts uit Temse in het dorpje Dourbes in de provincie Namen is dinsdagnac­ht volledig weggespoel­d. De aanwezigen moesten worden geëvacueer­d en er is voor duizenden euro schade. Het is een van de tientallen tentenkamp­en van jeugdbeweg­ingen die de voorbije dagen door zware regenval getroffen zijn. Overkoepel­ende organisati­es van scouts, Chiro en KSA hebben nog geen weet van gewonden.

Het veertienda­ags kamp van KSA Temse Voorwaarts in het dorpje Dourbes in de provincie Namen zat er voor de zestig leden net op. Zij waren dus gelukkig al naar huis. De voltallige leiding en foeriers zouden nog een nacht op het terrein blijven, om op woensdagoc­htend alles op te ruimen en huiswaarts te keren. Maar de nacht tevoren gingen de hemelsluiz­en open ...

“Rond 1.30u werden we in onze tenten gewekt door het snel stijgende water”, vertelt Max Riské, een van de drie hoofdleide­rs. “Alles rond ons dreef: schoenen, gsm’s, kleding, rugzakken. We stonden in onze tenten plots tot aan onze knieën in het water. En dat midden in de nacht. Even was er paniek, maar daarna is iedereen recht gesprongen en in actie gekomen. De brandweer vertelde ons dat we moesten evacueren.”

“We hadden nog net de tijd om de vijf auto’s die op het domein stonden te verplaatse­n”, gaat Max verder. “Tien minuten later en die zouden verloren geweest zijn.”

De leidingspl­oeg kreeg van de plaatselij­ke burgemeest­er onderdak in een oud feestzaalt­je, zo’n honderd meter van hun bivakplaat­s. “Toen het tegen de ochtend licht werd, gingen we op het terrein de schade opmeten”, zegt Riské. “Waar we een paar uur eerder nog met onze enkels in het water stonden, was dat nu al tot boven onze navel. Het ‘gezellige’ riviertje naast ons domein was intussen een Amazone geworden.”

De totale omvang van de schade is voorlopig nog niet duidelijk. Maar dat het verlies in de duizenden euro loopt, daarover bestaat geen twijfel. De KSA-groep verloor tientallen eigen en gehuurde tenten, ander scoutsmate­riaal en persoonlij­ke spullen. “Gelukkig waren al onze leden al naar huis en hebben zij het kamp volledig en veilig kunnen meemaken.”

Groepen geëvacueer­d

Het verhaal van de KSA van Temse is maar een van de vele. Er zijn over een brede regio groepen getroffen door het noodweer. Het provinciaa­l rampenplan werd van kracht in Luxemburg, Namen en Luik. Scouts en Gidsen Vlaanderen had woensdagav­ond weet van 35 groepen die geëvacueer­d werden, al dan niet tijdelijk. Al zeker tien daarvan hebben het kamp vroegtijdi­g stopgezet.

Volgens Chirojeugd Vlaanderen werden tien groepen geëvacueer­d of beslisten ze het kamp stop te zetten. Maar dat kunnen er meer zijn. “Niet alle groepen brengen ons op de hoogte. Sommige stoppen op eigen houtje met hun kamp”, aldus de woordvoerd­er van de Chiro.

KSA Nationaal weet dat drie groepen geëvacueer­d zijn. Zowel bij de scouts als de Chiro en de KSA is er voorlopig geen weet van gewonden of vermisten.

Reddingsop­eraties

Veel van de groepen zijn nog bezig aan een reddingsop­eratie. Zoals bij de jonggidsen van Scouting Wommelgem, die in Houffalize op kamp waren tot ze door het noodweer terug naar huis moesten. “Er is een oudercomit­é van zes man naar daar. En we hebben een speciale camion naar daar gestuurd met 4 x 6 wielaandri­jving. Hopelijk krijgen we zo de container met materiaal van het veld. Anders moeten we die laten staan tot het droog is.”

En belangrijk­er dan het materiaal: op veel kampen waren de kinderen nog wel aanwezig. Ook Scouts en Gidsen Heuvel uit Kalmthout moest in allerijl het kamp in het dorp Couvin stopzetten. Dinsdagnac­ht werden de jongste leden al geëvacueer­d en met bussen terug naar huis gebracht, ’s middags kwamen ook de oudere leden aan.

Bij de groep van Scouts en Gidsen Heuvel die eerst naar huis werd gebracht, zat ook Jules Sterck (6). Ook voor hem kwam zo een onverwacht vroeg einde aan zijn allereerst­e scoutskamp.

Dinsdagavo­nd rond 22u kregen de ouders van Jules telefoon van de gemeente om te zeggen dat de kinderen werden geëvacueer­d. Rond 3.30u waren ze thuis.

“Van wat Jules al verteld heeft, weten we dat de leiding alles nog zo leuk mogelijk heeft proberen te maken voor de kinderen ondanks de regen”, zegt Nikolas Sterck, de papa van Jules. “We zijn blij dat de leiding op tijd de beslissing heeft genomen om het kamp stop te zetten. Vandaag is het in Namen nog altijd aan het regenen, dus zouden ze daar misschien al tot hun knieen in het water staan.”

“Goed dat ze toch nog een paar dagen plezier gehad hebben”, gaat Nikolas verder. “Jules is moe van de nacht, maar weet nu al dat hij volgend jaar terug mee wil gaan. Ze hebben nu een verhaal om de rest van hun leven te vertellen.”

Max Riské

KSA Temse Voorwaarts

“Alles rond ons dreef: schoenen, gsm’s, kleding, rugzakken.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Het ‘tentenkamp’ van de KSA Voorwaarts.
FOTO RR Het ‘tentenkamp’ van de KSA Voorwaarts.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Blij weerzien in Kalmthout nadat het kamp is ontruimd. Els en Janne vallen elkaar in de armen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Blij weerzien in Kalmthout nadat het kamp is ontruimd. Els en Janne vallen elkaar in de armen.
 ?? FOTO JDD ?? Een kamp anno zomer 2021.
FOTO JDD Een kamp anno zomer 2021.
 ?? FOTO RR ?? Jules Sterck uit Kalmthout heeft slechts een paar dagen plezier gehad, maar kijkt al uit naar het kamp van volgend jaar.
FOTO RR Jules Sterck uit Kalmthout heeft slechts een paar dagen plezier gehad, maar kijkt al uit naar het kamp van volgend jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium