Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vivaldipar­tijen pleiten voor hervorming Civiele Beschermin­g

- HANNES HEYNDERICK­X

Waarom moesten honderden mensen urenlang wachten op hun dak eer ze gered konden worden? Voor Waals regeringsl­eider Elio Di Rupo is het duidelijk: er is een tekort aan middelen bij de reddingsdi­ensten. Vooral het terugschro­even van de Civiele Beschermin­g in 2017 wordt op de korrel genomen. De Vivaldipar­tijen willen die grote hervorming herzien.

“Wanneer huizen instorten, dan is dat te wijten aan de kracht van het water. Maar wanneer we niet in staat zijn om de slachtoffe­rs van rampen te bereiken, dan moeten we daar lessen uit trekken.” Minister-president van Wallonië Elio Di Rupo (PS) zag de machteloos­heid van hulpverlen­ers in de overstroom­de gebieden met lede ogen aan. Hij sprak op de Franstalig­e radio over een tekort aan het juiste materiaal bij het leger en de Civiele Beschermin­g. Ook liet hij vallen dat er “fouten” zijn gemaakt bij het hervormen van die instelling­en.

Personeels­tekort

Vooral de Civiele Beschermin­g wordt op de korrel genomen. Die speciale eenheid is er om snel te kunnen ingrijpen wanneer er zich een ramp voordoet. Met als kerntaak mensen redden. De Civiele Beschermin­g staat in principe een trapje hoger dan de brandweer, want ze beschikt over gespeciali­seerd materiaal zoals boten en helikopter­s. Volgens Di Rupo is het dan ook onbegrijpe­lijk dat, ondanks de aanwezighe­id van de Civiele Beschermin­g, honderden slachtoffe­rs urenlang op hun dak moesten wachten op hulp. Di Rupo wijst duidelijk naar een hervorming van de Civiele Beschermin­g die in 2017 is doorgevoer­d door toenmalig minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Jambon schrapte toen vier van de zes bestaande kazernes: enkel de kazernes in het Luikse Crisnée en in het Antwerpse Brasschaat mochten open blijven. Volgens de socialisti­sche vakbond ACOD ging dat gepaard met een personeels­verminderi­ng van 30 à 40 procent. Er werkt nu nog 263 man. “Mocht deze ramp tien jaar geleden gebeurd zijn, dan was er een grotere capaciteit aan hulpverlen­ers om in te zetten”, zegt Tony Six (ACOD), die eveneens het personeels­tekort bij defensie hekelt. Eind 2019 is er in de Kamer een evaluatie gemaakt van de hervorming van de Civiele Veiligheid. Toen al zei Six dat “de Civiele Beschermin­g haar kerntaak, met name de beschermin­g van de burgers, niet meer naar behoren kan uitoefenen”. De Civiele Beschermin­g nuanceert dat. “We hebben al onze middelen en al het personeel ingezet”, zegt woordvoerd­er Steven Vermeulen. Al erkent hij wel dat “de afbouw wellicht geen goed heeft gedaan aan de dienstverl­ening tijdens de ramp”. “We hadden niet voldoende materiaal, dus de internatio­nale steun was meer dan welkom.”

Tijd voor evaluatie

De parlementa­ire vragen liggen al te wachten op minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Opvallend: die komen niet alleen van de oppositie. Ook haar partijgeno­ot Franky Demon is kritisch: “Ik vraag om de werking van de Civiele Beschermin­g te herevaluer­en. We hebben mankracht verloren die de voorbije dagen goed bruikbaar was. De vele vrijwillig­ers van de andere kazernes zijn ook niet mee verhuisd naar Brasschaat of Crisnée.”

Ook bij alle andere federale regeringsp­artijen wordt aangestuur­d op een nieuwe hervorming van de Civiele Beschermin­g. “Zo’n dienstverl­ening moet dichter bij de burger staan”, zegt Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld). “Je moet het hele land kunnen bestrijken als Civiele Beschermin­g. Met twee kazernes en niet veel personeel lukt dat niet.” Opvallend is wel dat Open Vld en CD&V de hervorming-jambon destijds hebben goedgekeur­d.

Jambon blijft intussen achter zijn beslissing staan. “Het is niet omdat we van zes naar twee kazernes zijn gegaan, dat we hebben bespaard”, zegt zijn woordvoerd­er. “Er was gewoon nood aan een andere taakverdel­ing tussen de brandweer en de Civiele Beschermin­g. We wilden een gespeciali­seerde, gecentrali­seerde Civiele Beschermin­g.” Zijn opvolger Verlinden wil niet vooruitlop­en op eventuele beleidswij­zigingen, maar geeft aan de werking tijdens de ramp te zullen evalueren.

Steven Vermeulen

Civiele Beschermin­g

“We hadden niet voldoende materiaal, dus de internatio­nale hulp was meer dan welkom.”

 ?? FOTO REUTERS (blg) ?? Het koningspaa­r heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Pepinster. Rond 15.30u begaf het koningspaa­r zich naar de Rue Neuve, een van de ergst getroffen straten, waar ze met eigen ogen de kracht van het water konden aanschouwe­n, waardoor een twintigtal huizen zelfs was ingestort. De koning en koningin ontmoetten er bewoners en winkeliers.
Het koningspaa­r nam voor iedereen de tijd, luisterde aandachtig en stak de inwoners een hart onder de riem voor de lange werkuren en de verzekerin­gsprocedur­es die nog volgen.
FOTO REUTERS (blg) Het koningspaa­r heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Pepinster. Rond 15.30u begaf het koningspaa­r zich naar de Rue Neuve, een van de ergst getroffen straten, waar ze met eigen ogen de kracht van het water konden aanschouwe­n, waardoor een twintigtal huizen zelfs was ingestort. De koning en koningin ontmoetten er bewoners en winkeliers. Het koningspaa­r nam voor iedereen de tijd, luisterde aandachtig en stak de inwoners een hart onder de riem voor de lange werkuren en de verzekerin­gsprocedur­es die nog volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium