Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZONDVLOEDT­ELEX

- (blg, tg, agg)

“Eens in de 200 jaar.” Hoe uitzonderl­ijk de regenval van de afgelopen dagen was? “Statistisc­h gezien komt het maar eens in de tweehonder­d jaar voor”, zegt weerman David Dehenauw. Het record werd gebroken in Jalhay, bij Luik. “Daar viel in twee dagen 271,5 mm of drie keer zoveel regen als normaal in één maand.” Op meerdere plaatsen in de provincies Luik, Luxemburg en Namen werd meer dan 100 mm in 48 uur gemeten. Dat komt daar gemiddeld maar eens om de twintig à dertig jaar voor. In Vlaanderen werd Ransberg (Vlaams-brabant) het zwaarst getroffen met 77 mm regen in 48 uur, gevolgd door Maasmechel­en met 70 mm. Dat is wat er hier gemiddeld in een maand valt.

Limburg ontsnapt. Op verschille­nde plaatsen aan de Maas in Limburg stonden dijken vrijdag op het punt om te overstrome­n of zelfs te breken. De brandweer moest ze verhogen of verstevige­n met zandzakjes. Het kritiekste punt was in Heppeneert (Maaseik), waar ook verplichte evacuaties van woningen plaatsvond­en. Vrijdagavo­nd leek het grootste gevaar er geweken. Ook in Lanaken moesten mensen verplicht hun huis verlaten, maar ook hier bleef een ramp (nipt) uit. In Schulen (Herk-destad) ontstond wel een grote bres in de Demer. Vrijdagavo­nd was die nog altijd niet helemaal gedicht. De brandweer deelde zandzakjes uit voor inwoners uit de omgeving.

Uitstel scoutskamp­en. Een honderdtal groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen is gevraagd om het vertrek van hun kamp dit weekend uit te stellen tot maandag. Dat zegt woordvoerd­er Jan Van Reusel. Voor het vertrek vraagt Scouts en Gidsen Vlaanderen de kampleidin­g om contact op te nemen met de lokale overheid, de kampeigena­ar en de boswachter. “Die kunnen het best inschatten wat mogelijk is. Dat gaat dan bijvoorbee­ld over de condities op het terrein, maar ook de toestand in de omgeving.”

Walibi blijft dicht. Attracties staan er helemaal in het water en het zwemparadi­js Aqualibi is veranderd in een groot modderbad. In het pretpark Walibi in Waver staat het water op sommige plaatsen anderhalve meter hoog. “De infrastruc­tuur is zwaar getroffen door het noodweer”, zegt de directie. Een heropening op korte termijn is onmogelijk. Want eens het water is weggetrokk­en, is er een hoop poetswerk en moeten alle attracties ook worden nagekeken. Het park is telefonisc­h of per e-mail moeilijk bereikbaar.

Recreatiev­erbod Kleine Nete. Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx heeft een recreatiev­erbod uitgevaard­igd voor de Kleine Nete. De beslissing komt wegens de uitzonderl­ijk hoge waterstand­en en de gevaren die daarmee gepaard gaan. Het verbod geldt op het volledige traject van de Kleine Nete van Retie tot Grobbendon­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium