Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog een paar jaar tweede doelman en dan zien we wel”

-

Geen Simon Mignolet in doel bij Club Brugge tijdens de Supercup. De Rode Duivel is nog geblesseer­d en dus krijgt wellicht Senne Lammens (19) een kans. De beloftenin­ternationa­l spreekt daags voor zijn debuut bij de blauwzwart­e hoofdmacht voor de eerste keer honderduit. “Twee man uitkappen zoals Mignolet zie ik mezelf nog niet doen.”

11 december 2019, minuut 95. De

U19 van Club Brugge staat 1-2 in het krijt tegen de leeftijdsg­enoten van Real Madrid in de Youth League. De jonkies hebben nog één punt nodig om zich te plaatsen voor de barrages voor Champions League van de jeugd. Nog één corner. Senne Lammens trekt naar voor om mee te koppen. Hij loopt naar de eerste paal en knikt de Brugse jonkies overhoeks naar pure extase. En plots is de naam Lammens ook bij het grote publiek bekend. “Mensen spreken mij daar nog steeds op aan. Dit is Senne, de man die scoorde tegen Real”, grijnst hij. “Om de zoveel maanden kijk ik nog eens terug naar die beelden. Puur kippenvel. Het is een moment dat ik voor altijd dicht bij mij zal houden, maar het is de bedoeling dat de fans mij onthouden op basis van de prestaties die ik nú lever.”

Zaterdag krijgt hij die kans: de 19jarige maakt z’n grote debuut bij Club Brugge als vervanger van Simon Mignolet. Er zijn minder grote schoenen om te vullen.

“Maar slecht slapen zal ik niet doen. Of wacht, de dag voor de wedstrijd zal het misschien beginnen kriebelen. (lacht) Ik noem het gezonde spanning. Dat mag toch, hè? Vorig seizoen was ik al een aantal keren tweede keeper, dus ik ben zo’n dag al gewoon. We hebben bij Club een hechte groep en ik word goed omringd. Bij afwezighei­d van Simon en Hans (Vanaken, red.) nemen jongens als Dost en Rits mij onder hun vleugels. Maar eens de match tegen Genk nadert, zal ik wel de steun van de ganse groep voelen.”

Grote vriendelij­ke reus

Lammens voetbalt al sinds de U13 bij Club Brugge, daarvoor was hij actief bij Dender. Ondertusse­n is het zijn achtste seizoen bij Club, waarvan z’n derde bij de A-kern. Hij is ook Belgisch beloftenin­ternationa­l. “Ik ben bij de jeugd gestart als veldspeler, zoals elke keeper, denk ik. Maar gaandeweg moesten we als kleintjes acht tegen acht spelen. Meer lopen, techniektr­aining... Ik hield er allemaal niet zo van. Bij ons thuis stond er een doel in de

tuin. Mijn broer Tom, die in eerste provincial­e speelt bij Bambrugge, had een betere traptechni­ek dan mij. Dus ik ging dan maar in de goal staan, en dat beviel mij wonderwel. Laat de rest maar lopen, ik ga wel ballen pakken. Soms had ik heimwee. Als keeper ben je vaak eenzaam, maar daar heb ik mij uiteindeli­jk overgezet.”

De 1,93 meter grote Lammens komt over als een grote vriendelij­ke reus. De Erpe-merenaar is geen man van grootspraa­k of veel uiterlijk vertoon. Normaal doen: daar houdt hij van. “Ik ben een rustige jongen, soms zelfs een beetje op mezelf. Naast het voetbal heb ik eigenlijk niet veel hobby’s. Bij Club Brugge houden ze de jonge gasten goed met de voetjes op de grond. Ik zag het al gebeuren rond mij, talenten die bij het minste succes naast hun schoenen gaan lopen. Het hoofd erbij houden is belangrijk. Hier bij Club geeft men kansen aan de jeugd, maar die moet je wel afdwingen. Op alle vlakken.”

Shinton

En dat heeft Lammens dus gedaan. Want eigenlijk was de één jaar oudere Nick Shinton en niet hij de gedoodverf­de opvolger van de naar Nottingham vertrokken reservedoe­lman Ethan Horvath.

“Vorig seizoen begon ik als vierde en Nick als derde keeper. Onze coaches verdeelden de speelminut­en in 1B netjes onder elkaar, met de bedoeling om ons vooral goed te ontwikkele­n. Toen we aan de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen begonnen, was er nog steeds geen vaste pikorde. We kregen elk onze minuten. Uiteindeli­jk denk ik dat ik mij voldoende heb kunnen tonen en dat ik zo een rang ben opgeschove­n.”

Dagelijks trainen met een Rode Duivel: daar word je logischerw­ijs beter van. “Ik was amper 16 jaar toen Mignolet naar Club kwam. Hij geldt nog steeds als een groot voorbeeld voor mij. Mijn omgeving fluisterde mij ook in dat het héél positief was dat ik zou trainen met iemand als Simon. Hij is een uitstekend­e mentor. Ik stel hem ook veel vragen en hij staat daar effectief voor open. Niet elke doelman is zo. Mignolet wil dat onze opleiding zo goed mogelijk is en dat siert hem. Het is niet iemand die enkel en alleen voor zichzelf werkt.” Toen Club vorig seizoen in de Proximus League uitkwam, volgde Mignolet zijn jonge concurrent­en ook. “Hij bekeek onze wedstrijde­n vaak en kwam dan met tips. Of we vroegen zelf feedback. Waar we op moeten letten, wat we beter konden doen...”

Waarom Lammens Mignolet zo goed vindt? Lammens haalt er meteen zijn uitvoetbal­len uit, een punt waar hij zelf ook voor bekend staat. De jonge goalie is tweevoetig, maar moet nog lef kweken. Twee man uitkappen, zoals Mignolet soms doet? “Ik zie het mij nog niet meteen doen. Daar moet je véél vertrouwen voor hebben”, blaast Lammens. “En Mignolet straalt dat ook uit, spitsen hebben schrik van hem. Dat moeten wij als jonge gasten ook nastreven. Zo’n zaken groeien met ervaring.”

Met dank aan 1B

Dat laatste heeft Lammens dus al wat opgedaan in het profvoetba­l vorig seizoen. Het avontuur in 1B was ook meteen de reden waarom hij vorige winter bijtekende. “Zonder vorig seizoen stond ik nooit waar ik nu sta”, zegt hij stellig. “De stap van 1B naar 1A is een stuk kleiner dan die vanuit de beloftenco­mpetitie. Voor Clement is het makkelijke­r om jongeren op te stellen die al in 1B hebben gespeeld. Je ziet ook dat er nu makkelijke­r jongens van Club NXT doorstrome­n naar de A-kern. Kijk naar Van der Brempt, Van den Keybus... Dat onze generatie dit seizoen terug aan de bak moet in een beloftenco­mpetitie, is eigenlijk een ferme stap terug.” Maar daar moet Lammens de komende twee weken nog even niet aan denken, want ook voor de competitie­start tegen Eupen zal Mignolet nog niet terug zijn. En dus mag hij al zeker 180 minuten lang proeven van het grote werk.

Het brengt ons bij de ambities van Lammens. Gezien de status en het contract van Mignolet wordt de komende jaren wellicht geen eerste keeper bij blauw-zwart. “Simon kan nog jaren mee: hij is iemand die heel fel met zijn lichaam bezig is. Natuurlijk weet ik dat het moeilijk wordt om eerste keuze te worden. Maar daar denk ik nu nog helemaal niet aan. Ik ben nu tevreden met mijn rol als invallersd­oelman. Laat ons hopen dat ik op die manier zo veel mogelijk minuten kan verzamelen. Maar ik denk niet dat ik hier drie of vier jaar reservedoe­lman zal zijn”, stelt hij. “Eén of twee jaar lijkt mij wel realistisc­h. En dan zien we wel. Op een korte periode kan er veel veranderen. ”

Met een nieuwe, meer ervaren invallersd­oelman houdt Lammens alvast geen rekening. “Dat zou een héél grote ontgoochel­ing zijn. Op dit moment vind ik dat ik de rol aankan. En dat wil ik zaterdag tegen Genk meteen tonen.”

JUNIOR VERBEEKE

“Bij Club Brugge geven ze kansen aan de jeugd, maar die moet je wel afdwingen. Op alle vlakken.”

Senne Lammens Doelman Club Brugge

“Mignolet bekeek vorig seizoen vaak onze wedstrijde­n in 1B en kwam dan zelf met tips.”

Senne Lammens Doelman Club Brugge

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET
 ?? FOTO BELGA ?? Lammens deed vorig seizoen in 1B ervaring op tegen onder andere Seraing, dat nu in eerste klasse uitkomt.
FOTO BELGA Lammens deed vorig seizoen in 1B ervaring op tegen onder andere Seraing, dat nu in eerste klasse uitkomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium