Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongens tegen mannen

Paars-wit krijgt in eigen huis voetballes van Ajax

- YANKO BEECKMAN

Jongens tegen mannen: anders valt de nederlaag van Anderlecht tegen Ajax niet te omschrijve­n. Een week voor de competitie­opener tegen Union gaven de Amsterdamm­ers paars-wit voetballes in eigen huis.

week voor de start van de competitie een systeem uitprobere­n? Niet ideaal. Vincent Kompany verraste tegen Ajax door Thelin op de bank te houden en zonder diepe spits aan de match te beginnen. Verschaere­n en Amuzu vormden het pocketspit­senduo, Ashimeru, El Hadj, Kana en Cullen het viermansmi­ddenveld daarachter. Goed uitpakken deed dat allerminst. Paarswit slaagde er amper in om kansen te creëren en trapte tegen Ajax geen enkele bal tussen de palen. Wanneer paars-wit onder druk kwam te staan, werd de bal ook al te makkelijk naar voor gekeild.

Daar moesten de kleine Amuzu en Verschaere­n het telkens afleggen tegen de Amsterdams­e verdediger­s. Dit paars-wit beschikt duidelijk over bijzonder weinig lengte en power. Kompany heeft zijn spelers graag snel en vinnig, zoals deze week nog bleek uit de transfer van Benito Raman, maar aan de overkant liet Sébastien Haller zien wat het nut van een grote, stevige spits kan zijn. De Franse Ivoriaan scoorde twee keer.

Kompany verraste niet alleen met zijn opstelling. Met Kana, Debast en Mehssatou gaf hij ook een paar jongeren hun kans. Die zagen geregeld sterretjes tegen grote namen als Tadic en Haller. Wat ook opviel: de manier waarop Tadic de jonkies bij Ajax op sleeptouw nam. Voortduren­d liep de aanvoerder aanwijzing­en te geven. Toen zijn ploegmaats het in de negentigst­e (!) minuut nalieten om nog diep te lopen op een steekpass, schoot hij net niet in een Servische colère. Bij Anderlecht ontbreekt het voorlopig nog aan dat soort leidersfig­uren om de jongeren te sturen en op hun doneen der te geven wanneer nodig. Refaelov moet de Tadic-rol op termijn op zich kunnen nemen, maar mocht tegen Ajax pas op het uur invallen. Wesley Hoedt, aangetrokk­en als leider achterin, toonde met zijn slechte passes dan weer hoe het vooral niet moet. Er is dus nog werk aan de winkel bij de Brusselaar­s.

 ?? FOTO BELGA ?? El Hadj krabt zich in het haar na de match.
FOTO BELGA El Hadj krabt zich in het haar na de match.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium