Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alleen met het goud zal ik tevreden zijn”

Kontichena­ar Duarte Marivoet Scholiers wil nu ook beste tijdrijder van het land worden

- KAREL LEMMENS

De jeugd mag vandaag aan de slag in Koksijde. Aan de kust vindt in alle categorieë­n het BK tijdrijden plaats. Na enkele knappe prestaties de voorbije weken vertrekt Duarte Marivoet Scholiers bij de tweedejaar­snieuwelin­gen als de te kloppen renner.

Twee overwinnin­gen, een tweede plaats en een zevende plaats. In amper vier wedstrijde­n op de weg heeft de 16-jarige Scholiers uit Kontich meteen zijn visitekaar­tje afgegeven. Vooral zijn solozege in de klimkoers in Herbeumont sprong in het oog. “Ik had zeker niet verwacht dat het zo vlot zou lopen”, geeft de renner van het Canguru-qts-air College Cycling Team eerlijk toe. “Maar nu mijn conditie prima is, wil ik er uiteraard voluit van profiteren. Klimmen en tijdrijden doe ik het liefst en kan ik ook het best. In Herbeumont bewees ik de beste klimmer te zijn, in Koksijde wil ik me nu ook tot de beste tijdrijder kronen. Enig minpunt is de compleet vlakke omloop, dat is niet meteen in mijn voordeel. Ook de afstand van 11,8 kilometer had voor mij gerust dubbel zo lang mogen zijn. Dan was het parcours een pak selectieve­r. Wat dan misschien wel weer in mijn voordeel speelt: ik mag als allerlaats­te (13.38u) starten. Nu goed, het is wat het is. Ik moet het ook maar kunnen waarmaken als de omstandigh­eden niet direct in mijn voordeel zijn. De voorbije dagen heb ik met specifieke trainingen hard toegewerkt naar het BK. Op de piste van Wilrijk ging dat perfect en ook thuis op de rollen heb ik enkele keren een tijdrit over de afstand van het BK gesimuleer­d.” Bovendien kreeg Scholiers de gelegenhei­d om dinsdag voor de Beker van België een pistemeeti­ng te rijden in Wilrijk. “Snelheid en explosivit­eit zijn niet bepaald mijn sterkste punten, maar toch ben ik erin geslaagd het omnium te winnen. Ook in de puntenkoer­s heb ik mijn kans gegrepen. Op zeker moment ben ik weggespron­gen en uiteindeli­jk slaagde ik erin om nagenoeg iedereen op drie ronden te rijden. Die inspanning was overigens ook ideaal in het vooruitzic­ht van de tijdrit in Koksijde. Het BK ploegentij­drijden twee weken geleden in Borlo was dat trouwens ook. Met onze ploeg sneuvelden we toen op zeven seconden van de winnaars. Jammer, want ieder van ons had het volle pond gegeven.”

Yarno Van Herck als uitdager

De grootste concurrent­ie in Koksijde gaat Scholiers zo goed als zeker krijgen van de Kempenaar

Yarno Van Herck, die onlangs nog de koninginne­nrit won in de Vredeskoer­s in Tsjechië en vierde werd in het eindklasse­ment.

“Yarno is inderdaad zowat mijn grootste concurrent. In oktober 2020 werd hij nog kampioen tijdrijden bij de eerstejaar­snieuwelin­gen en hij zal zijn titel graag willen verlengen. Het zal een harde strijd worden. Dat staat vast. Toch zal ik er alles aan doen om die titel te pakken. Alleen met goud zal ik tevreden zijn. Dat weet ik nu al.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? In de klimkoers in Herbeumont toonde Duarte Marivoet Scholiers al de beste nieuweling bergop te zijn. “In Koksijde wil ik me nu ook tot de beste tijdrijder kronen”, zegt de renner uit Kontich.
FOTO GOYVAERTS In de klimkoers in Herbeumont toonde Duarte Marivoet Scholiers al de beste nieuweling bergop te zijn. “In Koksijde wil ik me nu ook tot de beste tijdrijder kronen”, zegt de renner uit Kontich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium