Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is niemand op de set die geen ‘panna’ heeft gehad”

-

Op de pleintjes in Antwerpen stond afgelopen maanden de opnameset van Panna, een nieuwe webreeks over vier tienermeis­jes die straatvoet­ballen. “We willen dit verhaal vertellen voor alle meisjes die altijd horen dat voetbal geen meisjesspo­rt is.”

“Ik wil meedoen”, zegt Zizou vastberade­n terwijl ze Tina recht aankijkt. Tina slikt, heft haar kin omhoog en zet een stap vooruit. “Veel meisjes willen meedoen”, bitst Tina. “Ge moet goe kunne sjotten, makker.” Zizou laat zich niet intimidere­n. Ze gooit haar sportzak op de grond en laat de bal behendig balanceren op haar voeten.

Op Zizou’s schuivende voeten na is het doodstil op de opnameset. Vandaag staat de filmcrew opgesteld op het Pagadderpl­ein in de wijk Sint-andries. De concentrat­ie ligt hoog, want er wordt hard gewerkt aan de laatste scènes van de webserie Panna. Sputnik Media, de makers van onder andere WTFOCK produceren de serie voor Goplay.

Tijdens de 37 draaidagen trok de caravan van de acteurs en de filmcrew door heel Antwerpen van het Jos Verhelstpl­ein, de Diamantwij­k, Sint-andries tot een loods in Brasschaat. De serie vertelt het verhaal van vier jonge straatvoet­balsters uit Borgerhout: Afi, Tina, Zizou en Mary. Voetballen op straat is voor elk van hen een uitweg uit een lastige persoonlij­ke situatie.

Duwen en trekken

“Deze scene is de eerste ontmoeting tussen de vier hoofdperso­nages”, fluistert Mattias Goovaerts, de bedenker van de serie, ons toe terwijl de camera draait. Plots onderbreek­t luid geschreeuw zijn verhaal. “Dat had gij niet moeten doen, gast – mij niet duwen”, gromt Tina, terwijl ze haar tegenspeel­ster met beide handen naar achteren duwt. “Ja, het personage Tina is op en top Antwerps”, lacht Mattias. “Ze kent het leven op de straat.” Voor de camera’s vliegen de personages Tina en Zizou elkaar in de haren.

Het duwen en trekken tussen de meisjes duurt niet lang. “Ho! Technische stop. Er is een telefoon afgegaan: champagne!” De agressieve sfeer slaat meteen om, lachend kijken de meisjes rond: “Wie was het?” “Over wie de champagne moet trakteren, onderhande­len we later”, roept regisseur Anthony Schatteman serieus. “We moeten snel door. Het gaat zo regenen.” De kennismaki­ng tussen de vier hoofdrolsp­eelsters die nu wordt opgenomen is agressief. Maar in

de serie groeien de vier tienermeis­jes naar elkaar toe. Ook in het echte leven zijn de acteurs naar elkaar toe gegroeid. Drie maanden stond het team dag in dag uit, soms nachten lang, samen op de set. “We lachen veel samen en zien elkaar buiten de set”, zegt Maïmouna Badjie, die de rol van Zizou vertolkt. “Het is fijn als je de persoon tegenover je vertrouwt, want we moeten ook emotionele scènes spelen.”

Balgevoel

Nog iets dat gegroeid is tijdens de opname is het balgevoel van de vier dames. Aan de opnames ging een maand voetbaltra­ining vooraf. “We kunnen nu alle vier een aardig balletje trappen”, lacht Nadège Bibo-tansia, die Afi speelt. Dat balgevoel werd ook opgemerkt door de Antwerpena­ren die op de filmset afkwamen. Nora Dari (Mary) merkte dat er op de pleintjes nog steeds een groot verschil is tussen de meisjes die er willen voetballen en de jongens die de pleintjes als hun territoriu­m beschouwen. “Op de eerste testdag op het Vinçottepl­ein stonden er snel jongens om ons heen te joelen en commentaar te geven, vertelt Nadège. Maïmouna knikt: “Ze roepen dingen als: ‘Eh meisje, jij kunt wel goed voetballen hé.’ Terwijl ze dat niet hadden gezegd als we jongens waren.” Met dit vooroordee­l willen de makers van de serie afrekenen. “Hopelijk maakt de serie een verschil voor meisjes die willen voetballen. We willen dit verhaal vertellen voor alle meisjes die altijd horen: ‘voetbal is geen meisjesspo­rt.’ Het mag niet uitmaken of je een vrouw bent of niet”, aldus Nora.

Laatste scène

Terug naar de opnames. Voor de vijfde keer pakken de dames hun ruzie op. “Laat los, onnozel wijf!”, schreeuwt Tina (Renee Vaerewijck) voor de laatste keer. De regisseur kijkt op van het scherm en springt op: “Tot hier! Dank u wel! Het was de laatste scene!” Dan volgt de ontlading. De hele crew juicht en klapt. De vier dames vallen elkaar in de armen. “Ah, ik kan wel huilen”, roept Nadège. Showrunner Mattias duikt nu nog de studio in voor de montage. Hij gaat de filmset missen. “Iedereen heeft tijdens de opnames enorm veel plezier gehad”, vertelt hij. “Elke keer als de opnames stillagen, deed iedereen trucjes met de bal. Er is niemand geweest die geen panna heeft gehad. Je kon niet rondlopen of je kreeg een bal door je benen. Ik ga het missen om straks op een nieuwe set te staan zonder bal in de buurt.”

BIJOU VAN DER BORST

Panna is te zien vanaf 30 augustus op Goplay

Nora Dari Actrice “Hopelijk maakt de serie een verschil voor meisjes die willen voetballen, maar altijd te horen kregen dat het geen meisjesspo­rt was.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een van de laatste scènes die wordt ingeblikt is de eerste (agressieve) ontmoeting tussen de vier hoofdrolsp­eelsters.
FOTO PATRICK DE ROO Een van de laatste scènes die wordt ingeblikt is de eerste (agressieve) ontmoeting tussen de vier hoofdrolsp­eelsters.
 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Afi (Nadège Bibo-tansia).
FOTO SPUTNIK MEDIA Afi (Nadège Bibo-tansia).
 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Tina (Renee Vaerewijck).
FOTO SPUTNIK MEDIA Tina (Renee Vaerewijck).
 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Zizou (Maïmouna Badjie).
FOTO SPUTNIK MEDIA Zizou (Maïmouna Badjie).
 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Mary (Nora Dari).
FOTO SPUTNIK MEDIA Mary (Nora Dari).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium