Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaar mee voor gratis Belgische producten.

Oud-olympiër uit Wuustwezel ontwerpt opvallende kleding voor Team Belgium in Tokio

- KRISTIN MATTHYSSEN

In 2016 won België zes medailles op de Olympische Spelen. Maar kun je je nog herinneren in welk trainingsp­ak Nafi Thiam, Greg Van Avermaet of Dirk Van Tichelt schitteren­den op het podium in Rio? Wij niet. Oud-olympiër en grafisch ontwerper Jelena Peeters (35) uit Wuustwezel ontwierp samen met haar collega Henk Willems (47) kleding die je niet snel zult vergeten. Team Belgium zal in Tokio te zien zijn met veel geel én streepjes.

Voormalig langebaans­chaatsster Jelena Peeters uit Wuustwezel nam in 2014 zelf deel aan de Olympische Spelen in Sotsji. Op de Winterspel­en in Pyeongchan­g (Zuid-korea) in 2018 behaalde ze een knappe tiende plaats. Ze had toen al haar master in grafische vormgeving behaald aan de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Henk Willems is al twintig jaar creative designer. Hij doceert design aan de Arteveldeh­ogeschool in Gent. De oubollige pakjes van de Koninklijk­e Belgische Schaatsfed­eratie (KBSF) die zijn dochters droegen, deden pijn aan zijn ogen. Via Facebook legde hij contact met Jelena Peeters, met het voorstel de KBSF eens volledig te ‘rebranden’. Kortom: een herkenbare identiteit te geven. “Ik zag dat direct zitten, want wat meer fashion in de sport is belangrijk”, zegt Helena. “Een atleet moet zich fier kunnen voelen. De vesten met roze en oranje ritsen en stiksels die wij voor de Winterspel­en in Sotsji moesten dragen, vond ik lelijk. Ik stond daar als Belgische schaatsste­r met mijn oranje accenten tussen al die Hollanders.”

In elk geval: het pak dat Peeters in 2018 in Pyeongchan­g droeg, had ze samen met Henk ontworpen. Die samenwerki­ng liep zo gesmeerd dat ze intussen desingbure­au Studio Willemspee­ters runnen. Hun ontwerp voor de Winterspel­en in Zuid-korea was de comitélede­n opgevallen, want het BOIC gaf Studio Willemspee­ters de opdracht om de huisstijl van het BOIC te ‘rebranden’.

Gewaagde keuze

“We deden drie voorstelle­n en waren blij verrast dat ze ons gevolgd zijn in het meest gewaagde. Normaal wordt bij de Belgische driekleur meestal rood als hoofdkleur gekozen, ofwel het zwart. Maar nooit het geel. Omdat rood een beetje te veel aan de Rode Duivels doet denken en het in Tokio bloedheet kan worden, kozen wij voor geel als hoofdtoon. Een vrolijke, opvallende en herkenbare kleur. Dat is goed voor het teamgevoel. Geel straalt optimisme uit.”

De Belgische atleten zullen niet als kanaries rondlopen. Het ontwerp is fris, stijlvol en met streepjesm­otieven die voor een retrolook zorgen. Of ze geen commenkett­ers taar kregen dat het geel te Vlaams is? “Je bent de eerste die die opmerking maakt”, zegt Henk Willems verbaasd. “Het geel wordt niet met hard zwart gecombinee­rd, maar met zacht grijs. We hebben ook heel wat kledingstu­kken in het wit. Het wordt een goeie mix. Alles was anderhalf jaar geleden al klaar. We hebben lang moeten zwijgen. Zelfs mijn vrouw had het nog niet gezien.”

Op het podium

Omdat ze geen modeontwer­pers zijn, hielden ze zich met de snit niet bezig. Het Chinese sportmerk Peak levert de kleding van Team Belgium. Voor alle duidelijkh­eid: het gaat om alle niet-technische kleding. Dat zijn dus de tenues waarin onze atleten hopelijk veelvoudig op het podium naar de Brabançonn­e luisteren, maar ook de kleding waarin ons hockeyteam op de bus stapt of onze bashet vliegtuig in Zaventem nemen. Het design staat ook op hun reiskoffer­s, kousen én regenkledi­j. De zichtbare kleding, zeg maar, met uitzonderi­ng van de schoenen.

Voor de ceremoniël­e kleding sloot het BOIC een samenwerki­ng met Belgische merken. Jelena Peeters en Henk Willems zijn trots. “Het leukste compliment zou zijn dat onze atleten hun kleding zo mooi vinden dat ze die buiten het circuit, bijvoorbee­ld als ze eens naar ‘den Aldi’ gaan, ook dragen”, zegt Henk met de glimlach. “Vanuit het hockeyteam kregen we al tevreden reacties.” Normaal gaat het BOIC elke vier jaar voor een nieuwe huisstijl. Ze mogen zeker weer aankloppen bij Studio Willemspee­ters, zeggen de twee ontwerpers.

Henk Willems

Ontwerper Studio Willemspee­ters

“Het leukste compliment zou zijn dat onze atleten hun kleding zo mooi vinden dat ze die buiten het circuit ook dragen.”

 ??  ??
 ?? FOTO FVV FOTO BERT DEKEN ?? Jelena Peeters met tenues van Team Belgium.
FOTO FVV FOTO BERT DEKEN Jelena Peeters met tenues van Team Belgium.
 ?? FOTO BELGAPLUS ?? Dylan Borlée en Kevin Borlée. Heel wat kledingstu­kken zijn wit. “Het wordt een goeie mix.”
FOTO BELGAPLUS Dylan Borlée en Kevin Borlée. Heel wat kledingstu­kken zijn wit. “Het wordt een goeie mix.”
 ?? FOTO BELGA ?? Hockeyspel­er Felix Denayer bij zijn vertrek naar Tokio.
FOTO BELGA Hockeyspel­er Felix Denayer bij zijn vertrek naar Tokio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium