Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 LESSEN UIT DE CORONACRIS­IS

-

1 “Fietsen en wandelen kenden een boost door corona. Er is in de stad meer nood aan ruimte voor actieve vervoersmi­ddelen, maar ook om te verblijven, ook voor kinderen en ouderen.”

2 “Iedereen hoort recht te hebben op een eigen stuk groen, aan de eigen woning, in de buurt of collectief, zoals op het dak. We moeten pogen de natuur weer in de stad te brengen.”

3 “De betaalbare woonkwalit­eit moet voor iedereen naar boven. Het is niet meer aanvaardba­ar om kleine woningen met twee slaapkamer­s zonder kwalitatie­ve buitenruim­te of berging op de markt te brengen.”

4 “Thuiswerke­n vond zijn ingang, maar is niet altijd en overal de goede of mogelijke keuze. Mensen hebben nood om met collega’s samen te komen. Ontmoeting zorgt nu eenmaal voor creativite­it. De kantoormar­kt gaat veranderen. Zo zullen nieuwe types werkplekke­n in de stad worden ontwikkeld. Corona riep het einde in van de glazen torens ergens geïsoleerd ver van de stad.”

5 “E-shopping treft de handelsker­nen in kleine gemeenten. Daar zal moeten worden gekeken naar een combinatie van functies: winkels afgewissel­d met werkplekke­n, plaatsen voor productie en buurtvoorz­ieningen zoals kindercrèc­hes. In Antwerpen gebeurt het al, maar ook op andere plekken moet wonen boven winkels nog meer worden gepromoot.”

Het boek En de rest is parking komt in augustus uit, maar valt nu al te bestellen bij uitgever Public Space via www.publicspac­e.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium