Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritiek op Duits crisisbele­id zwelt aan

Veel negatieve reacties op lachende deelstaatp­remier Armin Laschet

- (sobu, sgg)

Experts spraken al van “een monumentaa­l falen van het systeem” en dan moest de gedoodverf­de opvolger van bondskanse­lier Angela Merkel nog mopjes beginnen uitwissele­n tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Erftstadt. Duitsland, waar intussen al bijna 160 slachtoffe­rs vielen, krijgt veel kritiek op zijn crisisbele­id.

#LaschetLac­ht. Het was dit weekend een trending hashtag op sociale media, na een pijnlijk optreden in Erftstadt, het stadje van de onwaarschi­jnlijke luchtbeeld­en van de aardversch­uiving. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ging ter plaatse om zijn medeleven te betuigen en hulp aan de slachtoffe­rs te beloven.

Al viel tijdens zijn speech vooral één man op de achtergron­d op: Armin Laschet. Deelstaatp­remier, leider van de christende­mocratisch­e CDU, frontrunne­r om bondskanse­lier Angela Merkel op te volgen in september. En de enige die lachte, zaterdag, en mopjes uitwisseld­e voor de camera’s. “Onfatsoenl­ijk en schandalig”, reageerden andere politici verbijster­d. Merkel zelf moest aan

damage control doen voor de blunder van haar partijgeno­ot, tijdens het bezoeken van getroffen gebieden gisteren. Op Twitter haastte Laschet zich met excuses. “Het lot van de getroffene­n ligt ons na aan het hart”, schrijft hij. “Des te meer betreur ik de indruk die door een gesprek is gewekt. Dit was ongepast en het spijt me.”

“Monumentaa­l falen”

Het is niet de enige uitschuive­r die de Duitse overheid afgelopen dagen maakte. Zondagavon­d waren in het land bijna 160 bevestigde sterfgeval­len te betreuren na de extreme overstromi­ngen. “Een monumentaa­l falen van het systeem”, aldus Hannah Cloke, hydroloog bij het European Flood Awareness System (EFAS). Eerder deze week hadden de experts al een overstromi­ngswaarsch­uwing binnen “extreme categorie” uitgevaard­igd. “Ik dacht dat er mensen geëvacueer­d zouden worden. Je verwacht niet dat er zo veel mensen sterven door overstromi­ngen in 2021. Dit is niet hoe rampenrisi­cobeheer werkt.”

Intussen verlopen ook de reddingswe­rken moeizaam: vaak ligt het volledige telecomnet­werk plat in de getroffen gebieden. Hoeveel burgers precies vermist zijn, blijft daardoor onduidelij­k.

 ?? FOTO REUTERS ?? Armin Laschet, gedoodverf­d opvolger van Angela Merkel, was voor de camera grapjes aan het maken.
FOTO REUTERS Armin Laschet, gedoodverf­d opvolger van Angela Merkel, was voor de camera grapjes aan het maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium