Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb mijn premie te vroeg onderhande­ld”

- (bvc)

Vooral door de gevolgen van zijn zware val tijdens de dertiende rit in deze Tour, eindigde ‘El Tractor’ Tim De Clercq (32) als 141ste en laatste in deze editie. “Ik lig er geen seconde van wakker.” Proficiat, Tim. Je komt terecht in een elitegroep­je: Edwig van Hooydonck, Hans De Clercq, Wim Vansevenan­t, Sebastian Langeveld en Sam Bennett. Een eer?

“Of je nu zestigste of honderdvij­ftigste eindigt, dat maakt toch geen verschil? Ik heb vaak zitten lachen wanneer ik sommige collega’s op de slotklim van de laatste gruppetto zag demarreren naar de voorlaatst­e gruppetto. Met welk doel? Het lijkt mij slimmer om dan krachten te sparen voor wanneer je echt een rol van betekenis kan spelen... In mijn geval de sprint inleiden voor Cavendish. Van die laatste plek heb ik nog geen seconde wakker gelegen. Het is vooral een prijs uit het verleden.”

Ploegmanag­er Patrick Lefevere staat bekend als premieman. Geeft hij jou voor die laatste plaats extra boter bij de vis?

“Neen. Nu ik dit allemaal weet, had ik mijn contract beter moeten onderhande­len. Erger: vroeger gaven ze de rode lantaarn meer startgeld in de criteriums. Nu is er slechts één: Roeselare, en ik had al een prijs onderhande­ld toen ik nog niet laatste stond. Dju, toch.”

Wanneer heb je jouw slag geslagen om de rode lantaarn te pakken te krijgen?

“Ik zat al snel in de gevarenzon­e, maar na een val in de dertiende rit verloor ik een halfuur op een vlak parcours. Zonder die val was ik nooit laatste geworden, Zelfs na die val had ik nog een comfortabe­le voorsprong van tien minuten op Grondahl Jansen, maar die stapte er op de tweede rustdag uit. Niks aan te doen.”

Vorig jaar eindigde je 127ste met een achterstan­d van 5u14’. Je liet toen nog twintig renners achter jou. Nu eindig je 141ste op 5u01’ van Pogacar. Wat wil dat zeggen?

“Dat het een zware Tour was en daardoor 43 renners opgaven. Zo niet waren er allicht dertig renners achter mij geëindigd. Het niveau was nog hoger dan vorig jaar. Vaak keek ik in een bergrit naar mijn wattagemet­er en had ik het gevoel serieus te stampen, maar moest ik toch vaststelle­n dat er niemand achter onze gruppetto reed. Het was dan vaak stressen om samen met Cavendish te finishen voor de tijdslimie­t verstreken was. In de bergrit naar Luz Ardiden wisten we pas in de slotkilome­ter dat we veilig waren. De laatste zeven kilometer moesten we klimmen met 12 km/u. Als je dan naar je fietscompu­ter kijkt en 10,9 km/u ziet staan, slaat de stress toe. In de bergritten was het halen van de tijdslimie­t het belangrijk­ste punt van onze ochtendmee­ting.”

Hebben Lampaert en co van trainingsg­roep de Melkerie al gelachen met jouw rode lantaarn?

“Nog niet, ze waren vooral bezig met de top 100 van Jonas Rickaert, die daar echt een doel van maakte en daar na een supersterk­e tijdrit in geslaagd is. Maar ik vermoed dat het lachen nu wel zal beginnen. Ik verwacht een lading memes.”

 ?? FOTO POOL VIA REUTERS ?? Cavendish is Declercq dankbaar voor het vele en zware werk tijdens deze Tour.
FOTO POOL VIA REUTERS Cavendish is Declercq dankbaar voor het vele en zware werk tijdens deze Tour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium