Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een kind mee op het podium: daar blikt Wout 20 jaar later trots op terug”

Waarom Van Aert zoontje Georges meenam op podium van Ronde van Frankrijk

-

Cedric Arijs

Sportpsych­oloog

“Vergeet niet dat topsporter­s hun partners en kinderen vaak lang moeten missen. Zulke intense momenten willen ze dan samen beleven.”

Vertederen­de beelden vanuit Parijs dit weekend: Wout van Aert stond plots met zijn zoontje op het podium nadat hij de slotetappe van de Tour had gewonnen. Dat terwijl de kleine Georges sinds zijn geboorte bewust uit de media gehouden wordt. Sportpsych­oloog Cedric Arijs kadert de beslissing en schetst het effect van familie op topsporter­s.

Hij zal het zich niet herinneren, maar hij zal er nog zijn hele leven aan herinnerd worden: kleine Georges van Aert mocht afgelopen zondag met papa Wout mee op het podium nadat hij op de Champs-Elysées als eerste over de meet kwam. De kroon op een fenomenale Tour de France voor de Kempenaar. En dat mocht het zes maanden oude zoontje meevieren. Voor het eerst, want Wout en zijn vrouw Sarah De Bie kozen er aanvankeli­jk voor om hem uit de schijnwerp­ers te houden.

“Een keuze die wij allemaal enorm respectere­n en heel fijn vinden”, vertelt Yvonne Boeckx, de moeder van Wout. Dat baby Georges dan plots toch voor al die camera’s stond, was dus voor haar wel even verschiete­n. Al heeft ze het unieke moment niet live meegemaakt.

“Wij zaten op de tribune om de ceremonie bij te wonen. Maar omdat we Wout zeker nog wilde zien voor hij naar Tokio vertrok, waren we al op tijd naar de ploegbus gegaan. Het moment dat hij met Georges op het podium stond, hebben we dus niet gezien”, gaat Yvonne verder. “We wisten ook niet dat hij dat van plan was. ’s Nachts hebben we de laatste kilometers én het podium nog eens herbekeken. Het is fantastisc­h om te zien, je ziet Wout enorm glunderen. Een beeld om nooit te vergeten, zeker op zo’n iconische plaats.”

Foto’s om in te kaderen

“Wout dacht: dit ga ik misschien nooit meer meemaken. En die foto’s wil hij inkaderen, zodat hij er over tien of twintig jaar, of nog langer, op kan terugkijke­n”, zegt Yvonne. “Hij had het vooraf aan Sarah gevraagd en zij heeft dan ingestemd. Je ziet op die beelden echt dat hij trots is. En Georges zit ook helemaal op zijn gemak. Misschien staat hij er volgend jaar terug, of dat hoop ik toch.”

Sportpsych­oloog Cedric Arijs geeft meer uitleg: “Topatleten leven voor hun werk, hun sport. Maar we mogen niet vergeten dat ze daarnaast ook nog andere verlangens in het leven hebben. Het ouderschap, of vaderschap bij Van Aert, is daar een van.”

“Zo’n ritwinst, of andere hoogtepunt­en in sportcarri­ères, wil je natuurlijk delen met familie. Vergeet niet dat topsporter­s hun partners en kinderen vaak lang moeten missen. Zulke intense momenten willen ze samen beleven. Of het mee op het podium nemen een soort compensati­e is omdat ze de kinderen lang niet zien, zou ik ook weer niet zeggen. Compensati­e is een zwaar woord. Topsporter­s maken veel opoffering­en: als alles dan samenkomt bij een winst, zorgt dat voor een emotionele ontlading.”

Kracht uit putten

Arijs legt de link met het familiebez­oek van de Rode Duivels op het EK voetbal. “Na het drama met de Deense voetballer Eriksen kregen ook de Rode Duivels de keuze of ze tijdens het EK hun familie en vrienden wilden zien of spreken. Tijdens het toernooi, en dus niet erna. Dat is een interessan­te nuance. En wat helemaal boeiend was: sommigen stemden daarmee in, andere niet. Het blijft een persoonlij­ke keuze. Voor de ene atleet zal het contact met het gezin ventileren­d werken en hen even terugbreng­en naar het mens-zijn, en niet alleen topsporter. Maar anderen kiezen er bewust voor om die ontlading te houden tot na de sportprest­atie.”

Arijs raadt de atleten die hij begeleid aan om die denkoefeni­ng voor zichzelf te maken. “Want een regel is er niet. Wanneer een dierbare in de familie van een atleet sterft, wordt er soms voor gekozen om dat pas na een wedstrijd of toernooi aan die persoon te vertellen. Maar ik ken ook situaties waarbij de sporter het zijn of haar sportprest­atie aan die dierbare zal opdragen en er kracht uit zal putten. Dat hebben we gezien bij het Deense voetbaltea­m. Daar zijn achter de schermen veel psychologe­n aan te pas gekomen. Hoe sterk zij uit dat drama kwamen, was fascineren­d om te zien.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Wout van Aert met zoontje Georges: “Een beeld om nooit te vergeten”, zegt Wouts moeder Yvonne.
FOTO BELGA Wout van Aert met zoontje Georges: “Een beeld om nooit te vergeten”, zegt Wouts moeder Yvonne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium