Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het Steen is gebouwd om mensen te onderdrukk­en”

Geschieden­isprof legt twee historisch­e stadsburch­ten op de weegschaal

-

“Mensen hebben in ons land geen nationale identiteit, ze voelen zich niet eerst Belgisch of Vlaams, maar identifice­ren zich met hun stad. Ze zijn eerst en vooral Gentenaar of Antwerpena­ar. Daarom vereenzelv­igen ze zich zo met stedelijke monumenten”, stelt Jelle Haemers vast.

Zijn het Steen en het Gravenstee­n gelijkaard­ige gebouwen?

“Er is een grote gelijkenis: ze heten beiden ‘steen’ omdat ze in steen gebouwd zijn, wat in hun tijd uitzonderl­ijk was. Ze staan beide op een plek waar eerder een houten versterkin­g stond, maar in de twaalfde eeuw werd die versteend. Het zijn beiden pogingen om een burcht te bouwen die sterker is dan haar omgeving.”

En wat is het oudste?

“Vermoedeli­jk is Antwerpen begonnen, maar er staat geen exact jaartal op. Op beide plekken zijn sporen gevonden uit de tijd van de Romeinen en zelfs ouder. Logisch dat daar mensen zich vestigden: het zijn allebei verhoogde plaatsen aan belangrijk­e rivieren. Vooral in de periode dat de vikingen hier grondig huis hielden, zijn de bewoners zich beginnen versterken en burchten beginnen bouwen: houten gebouwen met aarden omwallinge­n die later versteend zijn. Maar het is moeilijk om weten wat er precies voordien stond, net omdat het weg is.”

Het Gravenstee­n is het steen van de graaf veronderst­el ik. En het Steen?

“Ook. En dat is het allergroot­ste misverstan­d rond deze gebouwen: vandaag beschouwen de Gentenaars en de Antwerpena­ars die als iets van hen, maar in oorsprong klopt dat niet. Gent en Antwerpen waren belangrijk­e grensstede­n. De Schelde vormde toen de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Gent lag in Frankrijk, Antwerpen in Duitsland. Daarom waren versterkin­gen op die plaats zo belangrijk. In Gent was het de graaf van Vlaanderen die bouwt. Antwerpen was toen nog een markgraafs­chap dat later opging in het hertogdom Brabant. In beide gevallen wilde de centrale overheid zich verdedigen; maar ook aan de stedelinge­n tonen wie er de baas is. De graaf wou hen met dure spectacula­ire architectu­ur tonen dat hij de machtigste is. Hij bouwde die kastelen dus deels tegen de stedelinge­n, ook

om veilig te zijn als hij daar langsging en bleef slapen.” Waarom liggen de twee Stenen zo gevoelig?

“Mensen hebben in ons land geen nationale identiteit, ze voelen zich niet eerst Belgisch of Vlaams, maar identifice­ren zich met hun stad. Ze zijn eerst en vooral Gentenaar of Antwerpena­ar. Daarom vereenzelv­igen ze zich zo met stedelijke monumenten zoals die beide kastelen. Die zijn opgericht tegen hen, maar in de romantiek van de 19de eeuw zijn ze tot het collectiev­e bezit gaan behoren. Ze zijn nochtans lang gebruikt als justitiepa­leis, gevangenis en folterkame­r. Gentenaars en Antwerpena­ars zijn daar gefolterd, veroordeel­d en gevangenge­zet. Zeker in de zestiende eeuw, in de tijd van de godsdienst­oorlogen, waren dat symbolen van repressie en onderdrukk­ing.”

Wisten mensen waar die gebouwen voor stonden?

“Ja, dat is altijd goed in het geheugen blijven spelen, maar dat is nu wat weg. In de negentiend­e eeuw zag men dit misschien anders dan vandaag. Toen bestond er een hele romantiek rond de grootsheid van de middeleeuw­en, men keek daar met fierheid op terug omdat die steden toen meer autonomie hadden en een grote culturele productie. Gent was het middeleeuw­se Manhattan met zijn hoge torens, in Antwerpen keek men vooral fier terug op de zestiende eeuw. Daardoor zijn Gentenaars en Antwerpena­ars die gebouwen als iets van hen beginnen beschouwen.”

Welk van beide hield het beste stand tegen vijandelij­ke legers?

“Geen van beide is ooit door een vijand belegerd. Ze dateren uit de 12de eeuw maar verloren na tweehonder­d jaar elke militaire functie: door de uitvinding van het buskruit kon je zo door die muren schieten. Maar in de 12de eeuw was het Gravenstee­n met zijn dikke muren misschien het veiligste omdat het als één geheel gebouwd is. Anderzijds is het Steen beveiligd door de Schelde.”

Behalve tegen de eigen bewoners!

“Ze zijn allebei inderdaad ooit ingenomen door de eigen bevolking. Het bekendste voorbeeld in Antwerpen dateert uit 1357: de Vlaamse graaf had toen Antwerpen veroverd op de Brabantse hertog. Het klinkt ironisch omdat in Antwerpen vandaag wellicht de grootste flamingant­en zitten, maar de Antwerpena­ars kwamen in opstand tegen de Vlaamse graaf, en bestormden hét symbool van de grafelijke macht, het Steen. Zelfs een aantal gevangenis­bewaarders werd gelyncht. Maar de graaf sloeg terug, en legde de Antwerpena­ars een forse boete op: ze moesten in hun ondergoed op hun knieën vergiffeni­s komen vragen. Zoals de Gentenaars in de tijd van keizer Karel de stroppendr­agers werden, zou je de Antwerpena­ars dus de onderbroek­endragers kunnen noemen (grinnikt). Maar maak daar nu niet de titel van je artikel van. Ook in Gent is de bevolking daar een paar keer binnengeva­llen. Het bekendste is natuurlijk de bezetting van het Gravenstee­n in 1949, toen de studenten in opstand kwamen tegen de verhoging van de bierprijs. Na een paar uur had de brandweer er hen al uit gezet, dus zo oninneemba­ar was dat kasteel niet.”

Zijn die graven daar altijd blijven wonen?

“Neen, in de twaalfde eeuw voldeden die stenen aan de normen van toen. Twee eeuwen later hebben ze veel te weinig luxe. In Gent bouwen ze een nieuw kasteel, het Prinsenhof, dat grotendeel­s verdwenen is. In Antwerpen gaan ze in de Sint-Michielsab­ij resideren, dat een echte luxereside­ntie was.”

Hoeveel is er vandaag nog authentiek aan de stenen?

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In 1949 kwamen de Gentse studenten in opstand tegen de verhoging van de bierprijs en bezetten ze het Gravenstee­n. Dat heeft een paar uur geduurd. Zo oninneemba­ar was het kasteel dus niet.
FOTO BELGAIMAGE In 1949 kwamen de Gentse studenten in opstand tegen de verhoging van de bierprijs en bezetten ze het Gravenstee­n. Dat heeft een paar uur geduurd. Zo oninneemba­ar was het kasteel dus niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium