Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opa Dino stelt topstukken tentoon op expo

-

De gratis dinosaurus­expo in het Wijnegem Shopping Center is sinds maandag uitgebreid met enkele collecties­tukken van dinofreak en -verzamelaa­r Victor ‘Fikske’ Calle (68) uit Zoersel. Waaronder zijn absolute toppers: enkele échte dinosaurus­eieren.

Door het grote succes van vorige zomer herneemt het Wijnegem Shopping Center nog tot 21 augustus zijn gratis dinosaurus­expo, ditmaal met twaalf levensecht­e dino’s. “Vorig jaar duurde de expo nog maar tien dagen toen ik erachter kwam en was het niet de moeite om te vragen aan de directie van het Wijnegem Shopping Center of ik hier ook wat verzamelst­ukken mocht tentoonste­llen”, vertelt Victor Calle. “Dit jaar loont het wel de moeite. Het Shopping Center reageerde enthousias­t en stelde enkele glazen tentoonste­llingskast­en ter beschikkin­g in de gang bij de winkel Ici Paris XL waar ook het dino-ei met de babydino staan waar kinderen zich in het ei kunnen laten fotografer­en.”

Echte tand en klauw

Victor Calle denkt dat zijn échte dinoleeft eieren wel een interessan­te aanvulling kunnen zijn. “Bezoekers zien hier die dino’s - die heel knap nagemaakt zijn met hun plastieken tanden, maar een echte tand of een echte klauw is toch nog iets helemaal anders.” Samen met zijn vrouw bracht hij maandagmid­dag een fractie van zijn kostbare verzamelin­g over in kartonnen dozen. Je kan hem niet missen, want Victor ziet er een beetje als Indiana Jones uit, maar dan met wilde grijze krullen onder zijn hoed. Het meest speciale dat hij meebracht, is het versteende dino-ei uit de Gobiwoesti­jn in Mongolië. “Mogelijk zit er zelfs nog een embryo in, maar MRI-onderzoek gaf geen uitsluitse­l omdat de schaal te dik is. Het ei heeft zelfs in Gent gelegen in een instituut dat met röntgenstr­alen oude schilderij­en onderzoekt. Maar ook hier geraakten de stralingen niet door de schaal. In Amerika bestaan er wel machines die dat kunnen, maar daar stuur ik mijn ei niet naar op. Want als er dan een embryo in zit, krijg ik het niet meer terug.”

Het is niet bekend welk soort dino het ei zo’n 75 miljoen jaar geleden in de Krijttijd gelegd heeft. In de Gobiwoesti­jn de T-rex, maar net zo goed de oviraptor.

Babydino

Mocht hij zekerheid hebben of het om een bevrucht ei gaat en er dus een babydino in zit, dan zou Victor wel overwegen om het te verkopen. “Particulie­r dan, aan zo’n rijke Rus of Chinees. Die geven daar veel geld voor.” Victor heeft ook nog vier kleine dino-eieren bij, die opvallen door hun ronde vorm en niet groter zijn dan een kippenei. “Kleine dinosaurus­sen waren er vroeger ook. De kleine eieren komen uit de Ardèche.”

Verder stelt Calle nog replica’s van T-rextanden tentoon, een grote replica van een schedel, echte teennagels en tandjes van een pterosauri­ër die hij in Duitsland vond en zelfs echte dinovoetsp­oren die hij in een steengroev­e in Winterswij­k in Nederland aantrof.

Of hij nog gaat kunnen slapen de komende weken nu zijn eieren in het Wijnegem Shopping Center staan? “Er hangt een camera, alles zit in kastjes met een slot erop en alles is verzekerd. Ik zal wel eens komen kijken, maar ik ben er gerust in.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Victor Calle: “Mogelijk zit er nog een embryo van een dinosaurus in dit ei.”
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Victor Calle: “Mogelijk zit er nog een embryo van een dinosaurus in dit ei.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium