Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen was te klein voor de apothekers­zoon van het Falconplei­n

Eerste overzicht schilderij­en en tekeningen Henry Van de Velde

- FRANK HEIRMAN www.ronnyvande­velde.com

In Duitsland geldt Henry Van de Velde (1863-1957) als een sleutelfig­uur van de moderne kunst, in eigen stad Antwerpen wordt hij nog te weinig erkend. Nu pas verschijnt het eerste overzicht van zijn schilderij­en en tekeningen, die de grondslag legden van zijn carrière. De apothekers­zoon van het Falconplei­n zou vooral beroemd worden met zijn architectu­ur en design.

Het vuistdikke standaardw­erk is een privé-initiatief van de Antwerpse kunsthande­laar Ronny Van de Velde (geen familieban­d,

red.), die al de oeuvrecata­logus van Belgische kunstschil­ders Henri De Braekeleer en Jules Schmalziga­ug uitgaf. Het boek focust op de jaren 1883 toen Van de Velde de Antwerpse Academie verliet en 1893 toen hij trouwde en zich ging toeleggen op design en architectu­ur. Die ommezwaai deed hem uitwijken naar het buitenland waar hij zijn bevlogen ideeën, waarin esthetiek en sociaal engagement samenkwame­n, kon ontwikkele­n. In Weimar stichtte hij de voorloper van de Bauhaus-kunstschoo­l, in Nederland zette hij zijn schouders onder het befaamde Kröller-Müllermuse­um.

Dat verhaal is bekend via tal van tentoonste­llingen en boeken. Minder bekend zijn de eerste tien jaar van zijn carrière toen Van de Velde zich razendsnel losweekte uit de middelmaat die hij aan de Antwerpse Academie en het gangbare cultuurlev­en ervoer. Onder invloed van Millet, Manet, Seurat en Van Gogh ontwikkeld­e hij zich tot een origineel schilder.

“Zijn meesterwer­ken geraakten verspreid over enkele Europese musea, maar voor de rest bleven zijn toch niet zo talrijke schilderij­en en tekeningen weinig zichtbaar”, zegt Ronny Van de Velde, die er al veertig jaar naar speurt. In de jaren zeventig al ontmoette hij zoon Thyl Van de Velde, via wie hij enkele kleurteken­ingen

kon verwerven. Van familie van de zus van Henry Van de Velde kocht hij een belangrijk portret. Verder was het geduldig wachten tot er nog eens een belangrijk stuk boven water kwam. In Duitsland vond hij onlangs het naturalist­ische Boer die zijn zeis slijpt uit 1885 en in Amerika een door Van Gogh beïnvloede Hooiende boer uit 1891.

Uiteindeli­jk werden zestig schilderij­en en zo’n tweehonder­d tekeningen en pastels teruggevon­den en gedocument­eerd in de oeuvrecata­logus. Ensor-specialist Xavier Tricot schreef het boek.

Onze passie bracht ons samen, zegt Ronny Van de Velde. “Al meer dan tien jaar hield Xavier gegevens van opgedoken of gesignalee­rde werken bij. Een taak van lange adem en veel geduld. Echte verzamelaa­rs van het schildersw­erk van Henry Van de Velde ken ik nauwelijks. Zijn familie zwierf uit over Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. Er bestaat een stichting, maar die beheert geen collectie.”

Knokke

In zijn galerie op de Zeedijk 759 in Knokke toont Ronny Van de Velde van 1 augustus tot 26 september een selectie werk uit het boek. Er zitten nog donkere realistisc­he werken bij, beïnvloed door zijn opleiding aan de Antwerpse Academie, maar ook kleurrijke boerentafe­relen die hij in Wechelderz­ande en Kalmthout ging maken. Zijn traject eindigt met duinzichte­n uit Blankenber­ge en Knokke, soms weergegeve­n met slechts enkele lijnen.

Omdat hij het pointillis­me van Seurat en de kleurenwee­lde van Van Gogh moeilijk te overtreffe­n vond en hij besefte dat kunst een belangrijk­e maatschapp­elijke rol kon vervullen, zette Henry Van de Velde zijn artistieke carrière na 1893 op een ander spoor. Hij ontwierp boekbanden, gebruiksvo­orwerpen, meubels, decors en gebouwen. Met internatio­naal succes: “Voor een theelepelt­je bieden Duitse collection­eurs duizenden euro’s. Merkwaardi­g dat zijn opmerkelij­ke en unieke tekeningen nog niet dezelfde waardering genieten”, vindt Ronny Van de Velde.

Op 25 augustus stelt hij de oeuvrecata­logus voor in de Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience. Dat gaat gepaard met een expositie van beroemde boekbanden die Henry Van de Velde ontwierp voor zijn vriend Max Elskamp, luxe-edities van Friedrich Nietzsche en het tijdschrif­t Van Nu en

Straks.

 ?? FOTO RVDV ?? Henry Van de Velde schildert in Gasthof De Keyzer in Wechelderz­ande in 1889.
FOTO RVDV Henry Van de Velde schildert in Gasthof De Keyzer in Wechelderz­ande in 1889.
 ?? FOTO RVDV ?? De oeuvrecata­logus.
FOTO RVDV De oeuvrecata­logus.
 ?? FOTO RVDV ?? Hooiende boer uit 1981, door Ronny Van de Velde uit Amerika weer naar België gebracht.
FOTO RVDV Hooiende boer uit 1981, door Ronny Van de Velde uit Amerika weer naar België gebracht.
 ?? FOTO KMSKA ?? Vrouw bij het raam,
een pointillis­tisch meesterwer­k uit 1889, gekocht door het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in 1944.
FOTO KMSKA Vrouw bij het raam, een pointillis­tisch meesterwer­k uit 1889, gekocht door het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in 1944.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium