Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie wil zitbanken weg door overlast van ongure figuren

-

De zitbanken op het Falconplei­n zijn weggehaald na aanhoudend­e overlast van dronkenlap­pen en druggebrui­kers. Door het bijzondere ontwerp, met onder meer hoge rugleuning­en, gebruikten de amokmakers het straatmeub­ilair ook als openbaar toilet. “Er komen opnieuw zitbanken, maar dan het klassieke model”, zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy. “Zo hopen we het plein weer aan de buurt te geven.”

Na de heraanleg van het Falconplei­n, vlakbij het Antwerpse Schippersk­wartier, plaatste het district Antwerpen ook nieuwe zitbanken op het plein. Het ging niet om de klassieke zitbanken, maar wel over lange, golvende exemplaren met een hoge rugleuning die het plein een extra uitstralin­g gaven.

De laatste maanden zorgden de gebruikers van de zitbanken voor heel wat overlast, waardoor het district Antwerpen besliste het straatmeub­ilair weg te halen. “Het was een verzamelpl­aats geworden van individuen die met onverantwo­ord alcohol- en druggebrui­k voor veel overlast zorgden”, zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Normaal gezien zijn we heel terughoude­nd als het gaat om het verwijdere­n van zitbanken in de publieke ruimte, maar het is op aandringen van de politie dat we toch hebben ingegrepen. We ontvingen ook heel wat klachten van buurtbewon­ers.”

Vooral het ontwerp van de banken werkte de overlast in de hand. De hoge rugleuning­en bleken ideaal voor de overlastma­kers om tegen te plassen, daklozen sliepen er hun roes uit, lege blikjes bier lagen verspreid op en rond de banken en de aanwezighe­id van enkele ongure figuren, zorgde ook voor geluidsove­rlast. Dat werkte het onveilighe­idsgevoel in de buurt in de hand. “De banken werden gemonopoli­seerd door onfrisse individuen, waardoor de buurtbewon­ers er niet meer durfden te komen”, vat Willem Migom, woordvoerd­er van de Antwerpse politie, samen. “Wij waren dan ook vragende partij om deze banken weg te halen.”

Op termijn komen er wel nieuwe zitbanken, het klassieke model zoals die overal in de stad terug te vinden zijn. “We gaan het plein er niet zonder rustplekke­n bij laten liggen”, zegt Cordy. “We lassen nu een afkoelings­periode in, zodat de situatie ter plaatse kan normaliser­en. We gaan ook bekijken of we nog zaken kunnen toevoegen om het plein nog aangenamer te maken.

Willem Migom

Woordvoerd­er politie

“De banken werden gemonopoli­seerd door onfrisse individuen, waardoor de buurtbewon­ers er niet meer durfden te komen.’

 ?? FOTO GOOGLE MAPS ?? De zitbanken met hoge rugleuning­en zijn weggehaald.
FOTO GOOGLE MAPS De zitbanken met hoge rugleuning­en zijn weggehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium