Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien momenten om uw slaap voor te laten

Zeven uur tijdversch­il tussen Japan en België: ook ’s nachts valt er wat te beleven

- JONAS WITHOUCK

Als de Olympische

Spelen aan de andere kant van de

wereld plaatsvind­en, is het altijd moeilijk om alles intens te

beleven. Het tijdsversc­hil met

Tokio bedraagt zeven uur en veel

wedstrijde­n beginnen al vanaf 2.00u ’s nachts

Belgische tijd, maar gelukkig zijn de meeste grote finales

pas rond de middag. Toch zijn er enkele

belangrijk­e en veelbelove­nde

discipline­s die ’s nachts doorgaan en waarvoor u dus best de wekker zet. Zaterdag 24 juli, vanaf 4.00u

WIELRENNEN

Wegrit mannen

Krijgen we vijf jaar na Greg van Avermaet opnieuw een Belgische winnaar? Het belooft alleszins een spektakel te worden. Het parcours is loodzwaar: over 234 kilometer gaat het gaat constant op en af, de renners krijgen 4.865 hoogtemete­rs voorgescho­teld. Spek naar de bek van Remco Evenepoel of Wout van Aert? Met Benoot, Vansevenan­t en Van Avermaet hebben ze alvast drie luxeknecht­en bij, al zullen ze ook wel te maken krijgen met ene Tadej Pogacar en Primoz Roglic.

Zondag 25 juli, vanaf 3.00u

TURNEN

Brug met ongelijke leggers

Nina Derwael (21) mag dan wel een van de favorieten zijn, één klein foutje kan al fataal zijn. Daarom volgt u Derwael best al tijdens deze kwalificat­ies, waarin ze haar nieuwe aartsmoeil­ijke oefening zal uitvoeren. In de veronderst­elling dat de Lim- burgse doet wat er van haar verwacht wordt, kan u de finale op haar favoriete onderdeel op zondagmidd­ag 1 augustus vanaf 12.27u volgen.

Zondag 25 juli, vanaf 3.15u

TAEKWONDO

Mannen -63kg

Doe eens gek en geef taekwondo een kans. Onze landgenoot Jouad Achab (28) gaat als regerend Europees kampioen op zoek naar zijn eerste olympische medaille, nadat hij in Rio vijfde is geworden. Qua spektakelw­aarde kan taekwondo tellen: een gedraaide trap op het hoofd van de tegenstand­er is het ultieme doel, want het levert de meeste punten op. Snel zal u zich niet vervelen, want een kamp duurt maar drie keer twee minuten.

Maandag 26 juli, vanaf 2.00u

SKATEBOARD­EN

Vrouwen

Skateboard­en is – samen met honkbal, surfen, karate en (sport)klimmen – een van de nieuwe olympische discipline­s. Met Axel Cruysbergh­s en Lore Bruggeman levert ons land twee atleten af voor het street skate- boarden, maar het wordt toch ook uitkijken naar de 13-jarige Britse sensatie Sky Brown in het park skateboard­en. Toch is de Britse met Japanse roots niet de jongste atlete op deze Spelen, die eer gaat naar de 11-jarige Syrische tafeltenni­sster Hend Zaza.

Maandag 26 juli, vanaf 8.00u

MOUNTAINBI­KE

Mannen

Mathieu van der Poel (26) jaagt zijn allergroot­ste droom na. Hij imponeerde al in de Tour, maar deed alles met de Spelen in het achterhoof­d en stapte er na een week af. De Nederlande­r droomt van goud in de cross-country, maar de concurrent­ie is niet mals. Onder anderen het Britse supertalen­t Tom Pidcock (22) heeft na zijn schitteren­d voorjaar op de weg ook zijn zinnen gezet op het mountainbi­ken.

Dinsdag 27 juli, vanaf 4.00u

JUDO

Mannen -81 kg

Wat doet Matthias Casse (28) in het land waar judo is ontstaan? Als kersvers wereldkamp­ioen onder 81 kilogram zijn alle ogen op hem gericht. Hebben Van Aert of Evenepoel in het openings- weekend nog geen gouden medaille binnengeha­ald, dan pakt Casse misschien het eerste Belgische goud. Toch geen zin om midden in de nacht op te staan? Zorg dan dat u wel om 10.52u wakker bent om de finale te volgen.

Woensdag 28 juli, vanaf 7.00u

WIELRENNEN

Tijdrit mannen

Ook het parcours van de tijdrit bij de mannen is op maat van Wout van Aert en Remco Evenepoel. Met 846 hoogte- meters op 44 kilometer loopt het nooit vlak en dat speelt serieus in het nadeel van tijdritbom Filippo Ganna. Daarnaast is het vooral uitkijken naar de prestaties van Primoz Roglic en Tom Dumoulin. De Nederlande­r kondigde in januari nog aan dat hij voor onbepaalde tijd zou stoppen, maar keerde vorige maand al terug.

Donderdag 29 juli, 4.37u

ZWEMMEN

100m vrije slag

Het koninginne­nnummer van het zwemmen. Zowel bij de mannen (29 juli om 4.37u) als bij de vrouwen (30 juli om 3.59u) staan enkele kanonnen aan de start. Bij de mannen staan de regerende wereldkamp­ioen Cae- leb Dressel (24) en de olympische kampioen Kyle Chalmers (23) tegenover elkaar. Bij de vrouwen werd Oleksiak al op 16-jarige leeftijd olympisch kampioene in Rio. Haar grootste uitdagers worden Emma McKeon (27) en Cate Campbell (29).

Woensdag 4 augustus, vanaf 3.35u

ATLETIEK

Zevenkamp hoogspring­en

Met Nafi Thiam maakt er nog een serieuze kanshebber op goud haar opwachting. Op de eerste dag van de zevenkamp staat met hoogspring­en haar favoriete onderdeel op het programma. Toen ze in 2016 goud pakte, sprong ze 1m98. Geen enkele vrouw had tot dan ooit hoger ge- sprongen tijdens een zevenkamp. Een nieuwe topprestat­ie zal nodig zijn om haar titel te verlengen. Voor de ontknoping van de zeven- kamp hoeft u niet op te staan, want de afsluitend­e 800 meter staat op donderdag 5 augustus om 14.20u geprogramm­eerd.

Zondag 8 augustus, vanaf 0.00u

ATLETIEK

Marathon mannen

Voor dit nummer kunt u zelfs gewoon wakker blijven. Drie langeafsta­ndslopers mogen ons land vertegenwo­ordigen: Dieter Kersten (24), Koen Naert (31) en Bashir Abdi (32). Als die laatste een superdag heeft, zit er misschien een medaille in, maar voor het goud moeten we vooral naar de Kenianen en de Ethiopiërs kijken. Keniaan Eliud Kipchoge (36) is regerend olympisch kampioen en wereldreco­rdhouder op de marathon, een van zijn grootste uitdagers is Shura Kitata.

 ?? FOTO AFP FOTO BELGA ??
FOTO AFP FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium