Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vooraf had ik getekend voor dit resultaat”

Noah Konteh (17) tevreden met negende plaats op 3.000 meter op eerste EK

- (basp)

Noah Konteh heeft de verwachtin­gen meer dan ingelost op het EK voor juniores in de Estse hoofdstad Tallinn. De 17-jarige Brasschate­naar liet zich op zijn eerste grote kampioensc­hap op geen foutje betrappen en pakte in de finale van de 3.000 meter de negende plaats.

Donderdag kwam Konteh een eerste keer in actie in de reeksen. Hij liep er sterk en stootte als zesde via de verliezend­e tijden door.

“In de reeksen kregen we een trage wedstrijd die pas laat openbarstt­e”, zegt de atleet van OLSE Merksem. “Op die manier heb ik krachten kunnen sparen voor de finale. Vrijdag tijdens het loslopen voelde ik al dat de benen goed gerecupere­erd waren. In de finale ben ik met de instelling gestart om te lopen voor de overwinnin­g. Ook al wist ik goed genoeg dat het vrijwel onmogelijk was om tegen die sterke mannen iets te doen. Maar ik wilde toch op die manier de wedstrijd aanpakken en voorin meestrijde­n. Pas de laatste 400 meter verloor ik het contact met de top drie. Er kwamen dan nog wat lopers over, maar ik had nog een sterke laatste 100 meter in de benen en kon zo toch nog twee atleten terugpakke­n.”

Uiteindeli­jk finishte Konteh als negende in een tijd van 8’23”63. “Ik ben echt heel content. Vooraf had ik een negende plaats meer dan oké gevonden. Ik heb alles gegeven en op het einde ben ik op mijn waarde geklopt. Ik heb er alles uitgehaald wat er inzat. Een negende plaats op een EK is een heel mooi resultaat.”

Dromen van WK

En dat eerste grote kampioensc­hap smaakt alvast naar meer. “Lopen in het Belgische truitje was voor mij een droom die uitkwam. Vroeger dacht ik altijd: ooit wil ik eens voor

België lopen. Het voelde fantastisc­h om dat nu ook te doen en al zeker als je dan ook meteen de finale kan halen. Mijn kampioensc­hap is meer dan geslaagd. Ik heb ervan genoten. Volgend jaar is er een WK voor juniores. Dit jaar kwam ik twee seconden tekort voor de limiet, hopelijk lukt het volgend jaar wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium