Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joggingbro­ek aan de kant, maatpak in de plaats

Na 16 jaar ‘buurtwinke­l’ spelen begint Bart Dobbelaere van Antwerp Fitness Shop aan nieuw hoofdstuk

- GREG VAN ROOSBROECK

Nog één dag staat Bart Dobbelaere achter de toonbank van zijn Antwerp Fitness Shop om eiwitpoede­r, repen en andere sportvoedi­ng te verkopen. Dan komt de zaak in handen van de Brusselse keten Sport Nutrition. Maar geen nood: er wordt niet geraakt aan de gezellige ‘buurtwinke­l’ die Bart in zestien jaar tijd heeft uitgebouwd.

Van mensen met relatiepro­blemen tot buurtbewon­ers. Van occasionel­e fitnesser tot topsporter. Van bekende Vlaming tot halve crimineel. Allemaal kwamen ze zestien jaar lang met plezier over de vloer in de Antwerp Fitness Shop van Bart Dobbelaere (39). Voor de eiwitpoede­rs, de sportrepen en de voedingssu­pplementen die hij in de Antwerpse Lange Nieuwstraa­t verkocht, maar ook voor een korte of lange babbel met de zaakvoerde­r.

“Intussen kan ik een boek schrijven vol geheimen”, zegt Bart. “De mensen die bij mij langskwame­n, wisten dat ze iets konden kopen om dan nog een halfuur te blijven babbelen over de minnaresse­n die ze erop nahielden. Zelfs als ze niks kochten, konden ze bij mij terecht. Ik vond dat geweldig en ga dat missen. Maar de Antwerp Fitness Shop is op zijn hoogtepunt. Beter kan ik het als kleine zelfstandi­ge niet maken.”

Naam blijft

En dus heeft Bart zijn zaak verkocht aan Sport Nutrition, een Brusselse keten die al twaalf soortgelij­ke winkels heeft in ons land. “We wilden al langer een eerste filiaal in Antwerpen”, zegt Jeremy Zembsch, samen met

Geoffrey Lauwers eigenaar van de sportvoedi­ngsketen. “Antwerp Fitness Shop was ideaal omdat de winkel allang bestaat, erg goed draait en omdat Bart een bekende naam is in de sector. Deze winkel is anders dan alle andere. Mensen komen nog langs voor een praatje. Om die reden willen we niet te veel raken aan het DNA.”

De naam van de winkel blijft voorlopig Antwerp Fitness Shop, maar dan met de slagzin powered

by Sport Nutrition achteraan. En ook Bart zal op sommige dagen nog in de winkel staan. Als medewerker dan. “De klanten moeten de zaak nog steeds herkennen als ze binnenstap­pen”, zegt Jeremy. “Dus kiezen we voor een overgangsp­eriode met Bart die nog een tijdje bij ons blijft. Het enige wat snel zal veranderen, is de prijs van de producten. Die wordt goedkoper omdat we met onze winkels grotere aantallen kunnen aankopen. Het aanbod wordt ook uitgebreid.”

Bart Dobbelaere zelf steekt zich vanaf woensdag wat vaker in maatpak, maar blijft in de voedingsse­ctor. Hij heeft zich ingekocht bij Rabeko, een bedrijf dat caloriearm­e en suiker- en vetvrije sauzen op de markt brengt voor mensen die gezond en bewust met voeding omgaan. Bart zal er zich bezighoude­n met ongeveer alles: van de productie tot de verkoop. “Ik wil ook het gamma uitbreiden en choco en confituur met zo weinig mogelijk calorieën op de markt brengen. Het is een grote uitdaging, maar ik zie het volledig zitten.”

Bart staat vandaag (dinsdag) van 11 tot 19u nog een laatste keer als zaakvoerde­r achter de toonbank van zijn Antwerp Fitness Shop. “Ik heb niks speciaals voorzien”, zegt hij. “Ik wil niet het gevoel geven dat de zaak stopt. Eigenlijk loopt alles gewoon door, maar met nieuwe eigenaars achter de schermen. Michael die hier een proteïnesh­ake komt kopen, zal nog altijd

gewoon Michael zijn. En hij zal nog steeds een praatje kunnen slaan.”

Bart Dobbelaere

Antwerp Fitness Shop

‘‘Ik kan een boek vol geheimen schrijven, de mensen bleven hier na hun aankoop soms een halfuur hangen.’’

Confituur

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium