Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gallo-Romeins Museum verwerft vondsten uit tuinen

-

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft een deel van de archeologi­sche vondsten kunnen verwerven van het Merovingis­ch grafveld dat tussen 2001 en 2010 in Broechem werd opgegraven. De stukken zijn zo waardevol dat ze op de Vlaamse Topstukken­lijst staan en ons land niet meer zomaar mogen verlaten. Een van de Broechemse grondeigen­aars verkocht zijn vondsten voor 26.000 euro.

Het gaat om vondsten uit de opgraving van een Merovingis­ch grafveld in een zevental achtertuin­en aan de Nierlender­straat in Broechem. In de 513 graven vond het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed tussen 2001 en 2010 meer dan 2.000 artefacten zoals sieraden, gouden en zilveren mantelspel­den en gespen, munten, wapens, glas en aardewerk. De 170 voorwerpen worden nu tentoonges­teld in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Onderzoek van de grafgiften uit Broechem toont aan dat deze uithoek van het Noord-Frankische rijk bewoond werd door boerenvolk van wel erg diverse afkomst en met gemengde culturele gebruiken. De aanwezighe­id van enkele exotische voorwerpen bewijst dat deze eenvoudige landbouwge­meenschap toch deel uitmaakte van internatio­nale handelsnet­werken.

Absoluut topstuk is een ronde mantelspel­d, in het vakjargon een gouden schijffibu­la, met inlegwerk van rode granaatste­nen uit Sri Lanka.

Broechem lag in de Romeinse tijd in het bestuursge­bied Civitas Tungrorum, waarvan Tongeren de hoofdstad was. “Aangezien Antwerpen geen archeologi­sch museum op niveau heeft, is het goed dat een deel van die vondsten nu naar Tongeren komt”, zegt Rica Annaert van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De opgravinge­n begonnen toen een eigenaar bij het graven van een waterput uitkwam bij twee oude potjes. Eén van die tuineigena­ars heeft nu zijn deel voor 26.000 euro verkocht aan Tongeren. De andere vondsten zijn nog altijd eigendom van zijn buren, maar worden beheerd door Vlaanderen.

De Nierlender­straat is een onopvallen­de buurt vlakbij Emblem, die wat hoger ligt en afwatert. De opgravinge­n gebeurden destijds discreet, zonder veel tamtam, om zeker geen schattenja­gers te lokken. De terreinen waren immers toegankeli­jk via het Safi-spoorfiets­pad.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Een aantal experts, onder wie o.m. conservato­r Guido Creemers van het Gallo-Romeins Museum, rijksarchi­varis Rombout Nijssen en onderzoeks­ter Else Hartoch, bij een deel van de nieuw verworven archeologi­sche stukken. Kleine foto: de unieke mantelspel­d met ingelegde steentjes.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Een aantal experts, onder wie o.m. conservato­r Guido Creemers van het Gallo-Romeins Museum, rijksarchi­varis Rombout Nijssen en onderzoeks­ter Else Hartoch, bij een deel van de nieuw verworven archeologi­sche stukken. Kleine foto: de unieke mantelspel­d met ingelegde steentjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium