Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Delphine wil “fouten uit het verleden” rechtzette­n

- CEDRIC LAGAST WIM DEHANDSCHU­TTER

Ze zal geen woord in het openbaar zeggen, maar prinses Delphine (53) zal bij haar debuut op de Nationale Feestdag een statement maken via haar kleding. Haar jurk komt van het label Erratum Fashion uit Molenbeek, een naam die de ontwerpste­r koos om “de fouten uit het verleden recht te zetten”. Zo bevat Delphines kledingkeu­ze een verborgen boodschap aan koning Albert.

De outfit waarin Delphine van Saksen-Coburg woensdagmi­ddag zal verschijne­n op het defilé aan het koninklijk paleis, wordt 100% Belgisch. Dat heeft onze krant uit betrouwbar­e bron vernomen.

Haar jurk en hoed heeft de kunstenare­s gevonden bij Erratum Fashion uit Molenbeek, dat Afrikaans geïnspiree­rde mode maakt. Daarbij combineert ze een handtas van Award/t uit Mechelen, het levenswerk van Els Van den Berghen en haar moeder Wies Dehert. En ze zal schoenen aantrekken van het Antwerpse label Morobé van designer Virginie Morobé.

Delphine past zo de Mathilde-reflex toe: ook de koningin laat zich op 21 juli traditione­el kleden door een Belg, al is dat doorgaans weinig verrassend door hofleveran­cier Natan uit Brussel. De kersverse prinses daarentege­n klopte volgens onze informatie bewust aan bij drie relatief onbekende Belgische ontwerpers.

Congo

Zeker de keuze voor Erratum Fashion is opmerkelij­k. Achter het label zit ontwerpste­r Siré Kaba (39), een Guineese die sinds haar jeugd in België woont. Ze profileert haar bedrijfje als multicultu­reel en ethisch. Al haar stoffen komen uit Afrika, maar haar collectie wordt geproducee­rd in België, in een naaiatelie­r annex sociale werkplaats in Molenbeek.

Kaba doopte haar label symbolisch Erratum Fashion, om “de fouten uit het verleden te herstellen”. Ze zegt postkoloni­ale stereotype­n over Afrika te willen bestrijden. Dat Delphine een label met die filosofie kiest, kan op de hoogdag van de Belgische monarchie dubbel worden geïnterpre­teerd, gezien het omstreden koloniale verleden in Congo. Koning Filip schreef een jaar geleden een brief aan president Tshisekedi om zijn “diepste spijt” te betuigen over de wandaden onder koning Leopold II, eind negentiend­e, begin twintigste eeuw.

Maar nog specifieke­r is de slogan te lezen als een verborgen boodschap van een vrouw die jarenlang heeft gestreden om haar erkenning. Daarmee wordt Erratum Fashion een knipoog naar de fouten die koning Albert heeft gemaakt en die pas in oktober vorig jaar zijn rechtgezet in de rechtbank. Sindsdien is Delphine officieel de dochter van Albert, waarna ze is opgenomen in de koninklijk­e familie. Het is voor het eerst dat ze wordt uitgenodig­d voor de Nationale Feestdag. Ze wordt op het defilé vergezeld door haar Iers-Amerikaans echtgenoot Jim O’Hare.

 ?? FOTO FVV ?? Delphine van Saksen-Coburg.
FOTO FVV Delphine van Saksen-Coburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium