Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De verbouwing­splannen van het Steen in Antwerpen en het Gravenstee­n in Gent raken de ziel van de inwoners.

- Historicus Jelle Haemers. FOTO FREDERIEK VANDE VELDE BART MOERMAN

Zowel de Sinjoren als de Stroppen protestere­n luidkeels en vinden dat de kastelen ‘van hen’ zijn. Maar dat is een groot misverstan­d, zegt professor middeleeuw­se stadsgesch­iedenis Jelle Haemers (KULeuven). Ze zijn net gebouwd om hen te onderdrukk­en. “Het is iets dat je altijd ziet, ook nu: de elites verstenen hun macht.” Haemers is dus kritisch over de toekomstpl­annen.

“Eigenlijk maakten ze deel uit van een groter geheel. Het Steen is enkel het Poortgebou­w van de Burcht, waar ook de Sint-Walburgisk­erk en een handelspla­ats deel van uitmaakten. Maar die kerk is in de 19de eeuw moeten wijken voor de verbreding van de Schelde. In Gent is het Gravenstee­n enkel maar het kasteel. Daar hoorde ook nog eens de Sint-Veerlekerk bij, die tijdens de Beeldensto­rm gesloopt is plus de Oudburg, een gebied voor handelaars en ambachtslu­i. Het kasteel zelf is destijds verkocht en heeft nog gediend als textielfab­riek. Het is teruggekoc­ht door de stad naar aanleiding van de wereldtent­oonstellin­g van 1913. Toen hebben ze het heropgebou­wd, wel volgens de originele plannen maar toch ook met veel fantasie. Men wou die burcht er middeleeuw­ser laten uitzien dan ze ooit in de middeleeuw­en was. Die kantelen op de donjon bijvoorbee­ld, dat is fictie uit 1913. Wat precies authentiek is aan het Steen, daar zou wel eens een nieuwe studie over mogen komen, want daar bestaat eigenlijk vrij weinig over. Maar ook over het Gravenstee­n is echt meer studie nodig.”

Het lijkt wel symbolisch voor beide steden: in Antwerpen is de burcht deels gesloopt voor de Schelde, in Gent is het Gravenstee­n verkocht als textielfab­riek.

“Inderdaad. Die bestemming­en volgen de economie. In de toekomst zal dat ook zo zijn: beide steden willen meer inkomsten uit toerisme, en daarom willen ze dat Steen en dat Gravenstee­n zo verminken, het Steen om als cruiseterm­inal te dienen, bij het Gravenstee­n is die verminking nodig voor een ticketbali­e, een winkeltje…. Konden ze dat echt niet in een ander gebouw stoppen? Waarom moeten die nieuwe gebouwen daar zo tegenaan geplakt zitten? Moet echt alles wijken voor het

toerisme?”

U zegt nochtans zelf dat beide niet echt meer authentiek­e middeleeuw­se burchten zijn.

“Monumenten moeten verbouwd kunnen worden. Wat we zien is geen middeleeuw­s kasteel meer, dat klopt. Je kan dat goed zien bij het Steen: het onderste deel is 12de-eeuws, het bovenste heeft een ander soort steen uit de 14de eeuw. Maar hier bouwen ze iets nieuws dat totaal niet bij de rest past. Als je wil tonen hoe een middeleeuw­se burcht eruitziet, moet ze er ook middeleeuw­s uitzien. Men heeft in beide steden veel te weinig naar alternatie­ven gekeken. Maar dit is iets dat je altijd blijft zien: de elites verstenen hun macht. Dat hebben de graven in de 12de eeuw gedaan, en dat doen de stadsbestu­ren ook nu.”

 ?? FOTO BELGA ?? De bestemming van de stadsburch­t volgt de economie. Vandaar het idee om een cruiseterm­inal tegen het Steen aan te bouwen. Geen goed idee, vindt Jelle Haemers.
FOTO BELGA De bestemming van de stadsburch­t volgt de economie. Vandaar het idee om een cruiseterm­inal tegen het Steen aan te bouwen. Geen goed idee, vindt Jelle Haemers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium