Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noord- en Zuid-Korea zoeken weer toenaderin­g

-

Kim Jong-un en Moon Jae-in, de leiders van Noord- en ZuidKorea, zoeken weer toenaderin­g. De nieuwe verbroeder­ing wordt mogelijk gemotiveer­d door NoordKorea’s diepe economisch­e crisis en een dreigende voedselsch­aarste.

“Volgens een overeenkom­st tussen de leiders Kim Jong-un en Moon Jae-in hebben het noorden en het zuiden actie ondernomen om alle inter-Koreaanse communicat­ielijnen vanaf 27 juli om 10u weer in gebruik te nemen.”

Met die woorden bevestigde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA een nieuwe verzoening­spoging met gezworen vijand Zuid-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording zal er vanaf nu elke dag gebeld worden.

In 2020 werden de in 2018 aangelegde telefoonli­jnen doorgeknip­t en blies staatshoof­d Kim Jong-un het verbinding­skantoor letterlijk op. Naar eigen zeggen omdat de Zuid-Koreanen ballonnen de grens over stuurden met anti-Noord-Koreaanse boodschapp­en. Sindsdien werd het opnieuw stil aan beide kanten. Tot nu.

Vijfjarenp­lan mislukt

Waarom Noord-Korea net nu over de streep komt? “Het is waarschijn­lijk een beetje van moetens”, zegt Noord-Koreakenne­r David Criekemans. “NoordKorea kampt met een economisch­e crisis, corona slaat hard toe en er heerst mogelijk ook echt honger. Dat brengt Kim Jong-uns regime in gevaar. Hij heeft een tijd geleden tussen de lijnen laten weten dat zijn laatste vijfjarenp­lan mislukt was. Daarmee heeft hij een opening gecreëerd, waarop Zuid-Korea toenaderin­g heeft gezocht. Nu gaat het over het herstellen van de telefoonli­jn, en van de dialoog, maar ook economisch­e hulp ligt op tafel.”

 ?? FOTO AP ?? Kim Jong-un en Moon Jae-in.
FOTO AP Kim Jong-un en Moon Jae-in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium