Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft van Belgische vrouwen voelt zich onveilig op straat

Onderzoek kijkt in het hoofd van vrouwen en ziet veel bezorgdhei­d over gezondheid en veiligheid

- NINA BERNAERTS

Belgische vrouwen maken zich zorgen, lopen vaak bij de dokter binnen en voelen zich ongemakkel­ijk op straat. Dat zijn enkele conclusies uit een wereldwijd onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van de vrouw. Onderzoeke­rs willen de bevraging nu jaarlijks herhalen om te zien of de situatie verbetert.

Het internatio­naal bedrijf Hologic bevroeg 60.000 vrouwen en meisjes via telefonisc­he interviews. Voor het Belgische rapport werden 1.005 willekeuri­ge interviews afgenomen”, zegt general manager Michael Bronsdijk. “We wilden weten hoe het nu gesteld is met de vrouw. Broodnodig want onderzoek en medicatie zijn nog steeds te vaak geënt op de man. Enkel door vroegtijdi­ge opsporing, diagnose en behandelin­g van gezondheid­sproblemen concreet te gaan meten, kunnen we ze ook verbeteren op termijn.”

Mentaal kwetsbaar

Bijna de helft van de Belgische vrouwen – 49% – geeft aan dat ze zich zorgen maakt. Daarmee scoren ze hoger dan het Europees gemiddelde van 36%. Geen verrassing, zegt voorzitter van de Vrouwenraa­d, Meron Knikman. “We zien dat de vrouw ook heel wat niet-betaalde en daardoor onzichtbar­e arbeid presteert. De zorg voor de kinderen en het managen van het huishouden bijvoorbee­ld. Als je zoveel verschille­nde taken probeert te combineren, geeft dat stress.”

De coronacris­is heeft daar een schep bovenop gedaan. “Het voorbije jaar hebben twee maal zoveel vrouwen als mannen een depressie gehad. Het gaat om een op de tien vrouwen. De sluiting van de scholen, de financiële zorgen die er zijn bijgekomen, het thuiswerke­n en niet naar buiten kunnen,... dat zorgt voor voortduren­de stress.”

Belgische vrouwen lijken ook vaker gezondheid­sproblemen te hebben dan hun Europese leeftijdsg­enoten. 35% van de Belgische zestigplus­sers zegt te kampen te hebben met een aandoening. Het gemiddelde voor Europa ligt op 25%. Wie het minst verdient, geeft vaker aan pijn te ervaren.

Kankeropsp­oring

Belgische vrouwen bezoeken ook vaker een dokter dan mannen. 93% van de Belgische vrouwen had in het afgelopen jaar een dokter bezocht, tegenover 86 procent bij de mannen. Maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Zo wordt bij vrouwen vaker gescreend naar onder andere kanker. En dat houdt ook stand tijdens corona, zegt Patrick Martens directeur van het Centrum voor Kankeropsp­oring vzw.

“Het bevolkings­onderzoek toont aan dat mensen ondanks corona nog steeds bezig zijn met hun gezondheid. 62% van de mensen die een uitnodigin­g krijgt voor een kankerscre­ening, gaat daarop in. Dat neemt niet weg dat het percentage verder omhoog moet.”

Intimidati­e op straat

De laatste weken verschijne­n er veel getuigenis­sen van vrouwen die geïntimide­erd werden buitenshui­s. Het onderzoek bevestigt dat beeld. 53% van de Belgische vrouwen geeft zelfs aan dat ze zich niet veilig voelt als ze ’s avonds, alleen rondwandel­t.

“Ik schrik niet van dat percentage en het wordt nog te vaak niet serieus genomen”, zegt Meron Knikman. “Als je weet dat de laatste vijf jaar zo’n 150 vrouwen gestorven zijn door femicide, is er wel degelijk een probleem.”

En dat lost zich niet gemakkelij­k op. Preventie is volgens Knikman het sleutelwoo­rd en dat begint op school. “We zouden daarmee moeten beginnen in de lessen seksuele voorlichti­ng. We moeten jongens en meisjes leren hoe relaties werken. Hoe je grenzen aangeeft en hoe je grenzen kan bewaken. Voor jongens moet je ook tonen wat de impact is van geweld en intimidati­e op vrouwen. Jongeren die zelf uit een gezin komen waar er geweld wordt gebruikt, weten wel dat er iets niet klopt, maar ze weten niet hoe het anders kan. Als we daar vroeg aandacht voor hebben, kunnen we geweld of intimidati­e op latere leeftijd vermijden.”

Meron Knikman

Vrouwenraa­d

“We moeten jongens en meisjes leren hoe je grenzen aangeeft en hoe je grenzen kan bewaken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium